Home » Știință » Ce efect are pentru sănătate mierea adăugată în iaurt?

Ce efect are pentru sănătate mierea adăugată în iaurt?

Foto: Shutterstock
Publicat: 08.08.2024

Dacă îți place să te servești cu un bol de iaurt dimineața, mierea adăugată în iaurt este o modalitate delicioasă de a-ți îndulci micul dejun preferat. De asemenea, aceasta susține culturile probiotice din acest produs lactat fermentat, conform a două studii noi de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign (SUA).

„Ne-a interesat asocierea culinară a iaurtului și a mierii, care este comună în dieta mediteraneană, și modul în care aceasta influențează microbiomul gastrointestinal”, a declarat Hannah Holscher, profesoară asociată în Departamentul de Științe Alimentare și Nutriție Umană, parte a Colegiului de Științe Agricole, de Consum și de Mediu de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign.

Holscher este coautoarea celor două studii, ambele publicate în The Journal of Nutrition. Primul studiu poate fi accesat aici.

Iar cel de-al doilea studiu poate fi accesat aici.

Mierea adăugată în iaurt, un beneficiu pentru sănătatea digestivă

Iaurtul grecesc și alte tipuri de iaurt conțin tulpini probiotice precum Bifidobacterium animalis, în plus față de culturile starter convenționale de iaurt. Consumul anumitor probiotice poate favoriza sănătatea digestivă, tranzitul intestinal regulat și poate avea un efect pozitiv asupra stării de spirit și a cogniției, scrie Medical Xpress.

„Enzimele din gura, stomacul și intestinele noastre ajută la digestie și facilitează absorbția nutrienților, dar și reduc viabilitatea microbilor. Acest lucru este grozav când vine vorba de patogeni, dar nu neapărat când este vorba de bacterii benefice. Am vrut să vedem dacă mierea ar putea ajuta bacteriile probiotice să supraviețuiască în intestin”, a spus Holscher.

În primul studiu, cercetătorii au efectuat un experiment de laborator în care au testat efectul a patru tipuri de miere (de lucernă, de hrișcă, de trifoi și de flori de portocal) asupra viabilității B. animalis în iaurt, prin procese de digestie simulate. Oamenii de știință au crescut microbii în vase Petri cu soluții care imitau compoziția salivei, a acidului gastric, a bilei intestinale și a enzimelor.

Pentru fluidele de salivă și stomac, nu au existat diferențe în supraviețuirea B. animalis între niciuna dintre varietățile de miere și tratamentele de control cu iaurt amestecat cu zahăr sau apă. Cu toate acestea, mierea adăugată în iaurt, în special mierea de trifoi, a ajutat la susținerea supraviețuirii probioticelor în faza intestinală a digestiei.

Ce a arătat un studiu clinic?

În continuare, cercetătorii au dorit să testeze descoperirile lor într-un studiu clinic. Ei au recrutat 66 de adulți sănătoși și le-au cerut să consume două produse diferite timp de două săptămâni fiecare: iaurt cu miere de trifoi și iaurt pasteurizat, tratat termic. Participanții au furnizat probe de scaun și informații despre mișcările intestinale. De asemenea, au completat chestionare și au efectuat sarcini pentru a evalua starea lor de spirit, cogniția și starea de bine generală.

„Descoperirile noastre au arătat că asocierea mierii cu iaurtul a susținut supraviețuirea bacteriilor probiotice din iaurt în intestin, deci rezultatele studiului de laborator s-au transpus în aplicații reale la oameni”, a declarat Holscher.

Cu toate acestea, nu au existat modificări în timpul de tranzit intestinal, în frecvența mișcărilor intestinale sau în oricare dintre măsurătorile de stare de spirit și de cogniție. Holscher a spus că acest lucru i se datorează probabil faptului că participanții erau deja adulți sănătoși, cu mișcări intestinale regulate, astfel încât nu era prea mult loc pentru îmbunătățiri.

Mierea adăugată în iaurt, atât gustoasă, cât și utilă pentru microbiomul intestinal

Cercetătorii au efectuat și un studiu de urmărire mai mic, cu 36 de participanți care au consumat un al treilea produs, iaurt cu zahăr. Când cercetătorii au comparat rezultatele tuturor celor trei condiții, combinația cu mierea adăugată în iaurt a păstrat cele mai multe probiotice, dar nu au existat efecte asupra măsurătorilor de sănătate.

„Am descoperit că o lingură de miere într-o porție de iaurt ajută la susținerea supraviețuirii probioticelor. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că mierea este un zahăr adăugat și majoritatea americanilor trebuie să fie atenți la cantitatea de zahăr din dieta lor pentru a menține o greutate corporală sănătoasă”, a afirmat Holscher.

„Dar adăugarea unei mici cantități de miere într-un iaurt neîndulcit este o asociere culinară plăcută pe care o poți include în rotația ta de meniuri”, spune cercetătoarea.

De asemenea, puteți adăuga toppinguri pentru a face un parfait de iaurt și pentru a sprijini sănătatea intestinelor și microbiomul prin obținerea mai multor fibre din dietă. De exemplu, puteți adăuga fructe de pădure și semințe sau nuci,și să picurați puțină miere deasupra, a sugerat Holscher.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni

Cercetătorii spun că populația Pământului va atinge un maximum în 60 de ani, apoi va scădea

La ce temperatură trebuie să setăm aparatul de aer condiționat?

Test de cultură generală. De ce mâncau chinezii fosile de dinozaur?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase