Dacă vrem să schimbăm societatea și lumea, trebuie să începem cu noi
„Atunci când mi-am imaginat maternitatea, nu așa mi-am imaginat-o. Am petrecut multe ore întunecate dorindu-mi să am un copil care să doarmă; dorindu-mi să se schimbe. Și asta m-a pus pe gânduri”, își începe povestea Moya, psihoterapeut.
Un vechi proverb de terapie spune că mulți pacienți vin la tratament pentru că își doresc o schimbare, dar nu vor neapărat să se schimbe.
Este o distincție crucială: dorința de a ne schimba copiii, dorința de a ne schimba relațiile, dorința de a ne schimba locul de muncă, dorința de a ne schimba societatea – toate acestea, în mare măsură, plasează sarcina schimbării în afara noastră.
Cât de mult ne dorim, de fapt, schimbarea?
„Dar dacă vrem să ne construim o viață mai bună, pentru noi și pentru ceilalți, trebuie să permitem ca schimbarea să înceapă cu noi. Nu va fi la fel de simplu ca să ne trezim mai devreme, să ne schimbăm rutina de exerciții. Pentru a avea vreo speranță de a experimenta o schimbare mai profundă și de durată, trebuie să recunoaștem că, oricât de mult ne-am dori schimbarea, o parte din noi este îngrozită de ea și va lupta împotriva ei, pentru că și noi vrem ca lucrurile să rămână la fel”, mai spune psihoterapeuta.
Potrivit acesteia, pentru a ne schimba, trebuie să recunoaștem părțile din noi despre care ne prefacem că nu știm, care nu ne plac și să ne înțelegem propria responsabilitate pentru rolul pe care îl avem în circumstanțele noastre. Acest proces este mult mai dureros decât să plasăm toate problemele noastre în oamenii din jurul nostru, potrivit The Guardian.
„O astfel de înțelegere de sine ne poate schimba viața”
„Poate fi îngrozitor să recunoaștem cum aceste convingeri și tipare inconștiente ne-au prins în capcană pe noi și pe cei dragi, împiedicându-ne să ne dezvoltăm – dar este și o eliberare. O astfel de înțelegere de sine ne poate schimba viața.
Înțelegându-ne propriul rol în situațiile și relațiile în care ne aflăm, putem începe să experimentăm aspectele vieții ca pe ceva ce alegem, mai degrabă decât ca pe ceva ce ni se întâmplă. Putem învăța și crește din experiențele noastre – chiar și din privarea de somn a calității de părinte”, mai explică Moya.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Prețurile la alimente au scăzut în toată lumea în luna iulie
O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea
Lumea a intrat „într-o cursă a înarmării nucleare”
ONU anunță un record de 120 de milioane de oameni strămutați forțat în toată lumea