Home » Știință » Un studiu confirmă că efortul mintal este asociat cu sentimente neplăcute

Un studiu confirmă că efortul mintal este asociat cu sentimente neplăcute

Publicat: 10.08.2024

Dacă cineva se plânge că îl doare să gândească, s-ar putea să aibă dreptate, deoarece efortul mintal pare să fie asociat cu sentimente neplăcute în multe situații.

Cercetările efectuate pe această temă au fost publicate în jurnalul Psychological Bulletin.

„Managerii îi încurajează adesea pe angajați, iar profesorii pe studenți, să depună efort mintal. La prima vedere, acest lucru pare să funcționeze bine: angajații și studenții optează deseori pentru activități care necesită efort mintal”, a spus autorul principal al studiului, dr. Erik Bijleveld, de la Radboud Universiteit (Țările de Jos).

„Așa că am putea fi tentați să concluzionăm că angajaților și studenților le place să gândească intens. Rezultatele noastre sugerează că această concluzie ar fi falsă: în general, oamenilor chiar nu le place efortul mintal”, spune cercetătorul.

Oamenilor nu le place efortul mintal

Cercetătorii au efectuat o meta-analiză a 170 de studii, publicate între 2019 și 2020, care au cuprins 4.670 de participanți, pentru a examina modul în care oamenii experimentează în general efortul mintal. Oamenii de știință au testat dacă acest efort este asociat cu sentimente neplăcute și dacă această asociere depinde de sarcina sau de populația implicată.

Studiile au folosit o varietate de participanți (de exemplu, angajați din domeniul sănătății, angajați militari, sportivi amatori, studenți universitari) din 29 de țări și au implicat 358 de sarcini cognitive diferite (de exemplu, învățarea unei noi tehnologii, orientarea într-un mediu necunoscut, practicarea loviturilor de golf, jocul într-un joc de realitate virtuală).

În toate studiile analizate, participanții au raportat nivelul de efort pe care l-au depus, precum și măsura în care au experimentat sentimente neplăcute, cum ar fi frustrarea, iritarea, stresul sau supărarea.

În toate populațiile și sarcinile studiate, cu cât efortul mintal era mai mare, cu atât mai neplăcute erau sentimentele experimentate de participanți, notează Medical Xpress.

„Descoperirile noastre arată că efortul mintal se simte neplăcut într-o gamă largă de populații și sarcini”, a spus dr. Bijleveld.

„Este important ca profesioniștii, cum ar fi inginerii și educatorii, să aibă acest lucru în vedere atunci când proiectează sarcini, instrumente, interfețe, aplicații, materiale sau instrucțiuni. Atunci când oamenii sunt nevoiți să depună un efort mintal substanțial, trebuie să te asiguri că îi sprijini sau îi recompensezi pentru efortul lor”, spune omul de știință.

De ce alegem de bună voie activități care implică efort de gândire?

Un aspect interesant, conform lui Bijleveld, a fost că deși asocierea dintre efortul mintal și sentimentele negative a fost semnificativă, aceasta a fost mai puțin pronunțată în studiile realizate în țările asiatice, în comparație cu cele din Europa sau America de Nord.

Acest lucru se potrivește cu ideea generală că aversiunea față de efortul mintal poate depinde de istoricul de învățare al oamenilor. Elevii de liceu din țările asiatice tind să petreacă mai mult timp studiind decât omologii lor europeni sau nord-americani și, prin urmare, pot învăța să reziste la niveluri mai ridicate de efort mintal încă de timpuriu în viața lor, a spus el.

Mai important este faptul că, în ciuda naturii neplăcute a sarcinilor dificile din punct de vedere mintal, oamenii încă aleg să se angajeze voluntar în ele, a spus Bijleveld.

„De exemplu, de ce joacă milioane de oameni șah? Oamenii pot învăța că depunerea de efort mintal în anumite activități poate duce la recompense. Dacă beneficiile șahului depășesc costurile, oamenii pot alege să joace șah și chiar să raporteze că le place să joace șah”, a spus el.

„Cu toate acestea, atunci când oamenii aleg să se angajeze în activități care necesită efort mintal, acest lucru nu trebuie considerat o indicație că le place acest efort în sine. Poate că oamenii aleg activitățile care necesită efort mintal în ciuda acestuia, nu datorită lui”, încheie cercetătorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Obiceiul sexual pentru care bărbații sunt judecați mai aspru, conform unui studiu

A fost descoperit un hormon care ajută la vindecarea mai rapidă a oaselor

De câte ori mergi la toaletă pe zi și ce spune asta despre tine?

De ce bărbații își lasă barba să crească? Motivele sunt surprinzătoare!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase