Pista de alergare de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 a fost făcută din scoici

08 08. 2024, 14:00

Parisul și-a propus să găzduiască cele mai sustenabile Jocuri Olimpice din istorie, iar pista de alergare din acest an este o dovadă a acestui obiectiv ecologic. De ce aleargă atleții pe o pistă din scoici mărunțite?

În fiecare an, aproximativ zece milioane de tone de cochilii goale de stridii, scoici, Pectinidae și midii sunt aruncate în gropile de gunoi sau în mare, la nivel global.

Din 2021, încărcături cu astfel de cochilii goale de la o cooperativă de pescari italiană, numită Nieddittas, au fost puse deoparte pentru un scop cu totul nou.

Atleții de la Jocurile Olimpice de vară aleargă și sar acum pe o pistă din scoici mărunțite, de culoare violet; aceasta a fost realizată din pudra fină a nenumăratelor scoici măcinate din Marea Mediterană.

„Știi că alergi repede atunci când începe să miroasă a supă”, este cel mai apreciat comentariu dintr-un fir de discuție recent de pe Reddit despre pista de alergare unică. Proiectarea pistei a durat trei ani pentru a fi perfecționată. A fost realizată printr-o colaborare între Nieddittas și inginerii companiei Mondo, care a proiectat ultimele 12 piste de alergare olimpice.

De ce aleargă olimpicii pe o pistă din scoici mărunțite?

Designerii au declarat pentru BBC că cea mai nouă pistă este cea mai rapidă de până acum; cu două procente mai rapidă decât cea de la Tokyo 2020, notează Science Alert.

„Trei sute de recorduri mondiale au fost doborâte pe pistele de atletism Mondo începând din 1972 și se speră că multe altele vor fi doborâte la Jocurile Olimpice și Paralimpice Paris 2024”, se arată pe site-ul oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris.

În comparație cu pista de la Tokyo 2020 a companiei Mondo, care era roșie și realizată din cauciuc, jumătate din noua pistă violet este realizată din materiale reciclate.

Secretul din cochilii

Este pentru prima dată când pista de atletism olimpică a fost colorată violet, deși acest lucru nu i s-a datorat midiilor sau scoicilor. A fost o alegere estetică. Adevărata putere a scoicilor măcinate nu poate fi văzută cu ochiul liber. Cochiliile de scoici și de midii sunt făcute din carbonat de calciu, un material rezistent, folosit adesea pentru a semi-consolida cauciucul și pardoselile. Astfel, în loc să se exploateze noi materiale carbonatice, compania a folosit cochilii vechi.

Această alegere a redus emisiile asociate cu producția pistei cu echivalentul „unei mașini diesel Euro 4 care parcurge 60.000 km”, conform site-ului Mondo. De asemenea, a redirecționat deșeurile care altfel ar fi ajuns la groapa de gunoi.

„Acest proiect nu este doar sugestiv din punct de vedere științific, ci și un exemplu orientat spre viitor de angajament economic pe termen lung pentru sustenabilitate și teritorii, cu transparență, responsabilitate și o dorință reală de a face o diferență”, continuă Mondo.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii sunt născuți să alerge, iar asta ne face unici în regnul animal

Oamenii de știință au reușit imposibilul și au făcut unt din… aer

Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text

Test de cultură generală. Funcționează sau nu detectoarele de minciuni?