Home » Știință » Care sunt suplimentele ieftine prin care ne îmbunătățim memoria?

Care sunt suplimentele ieftine prin care ne îmbunătățim memoria?

Care sunt suplimentele ieftine prin care ne îmbunătățim memoria?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.08.2024

Ceea ce este bun pentru intestinul tău îmbătrânit poate fi bun și pentru creierul tău. Primul studiu de acest gen efectuat pe gemeni a indicat faptul că administrarea zilnică de suplimente proteice și prebiotice poate îmbunătăți scorurile la testele de memorie la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

Constatările sunt un motiv de reflecție, mai ales că același test de memorie vizuală și de învățare este utilizat pentru a detecta semnele timpurii ale bolii Alzheimer.

Prebioticele sunt consumabile nedigerabile care ajută la stimularea microbilor noștri intestinali. Unul dintre acestea se numește inulină și este o fibră dietetică din clasa fructanilor. Un altul se numește fructooligozaharide (FOS) și este un carbohidrat vegetal adesea utilizat ca îndulcitor natural cu conținut scăzut de calorii.

Cât de importante sunt probioticele

Pentru a testa efectul acestor suplimente asupra îmbătrânirii creierului, cercetătorii de la King’s College London au cooptat 36 de perechi de gemeni cu vârsta de peste 60 de ani. Fiecare pereche a fost împărțită în mod aleatoriu, astfel încât unui geamăn i s-a atribuit un prebiotic zilnic într-o pudră proteică, iar celuilalt i s-a atribuit un placebo zilnic într-o pudră proteică.

Geamănul care a luat, fără să știe, inulină sau FOS a obținut, în general, un scor mai mare la un test cognitiv trei luni mai târziu. Mai mult, suplimentele zilnice de fibre au fost legate de ușoare modificări ale microbiomului intestinal între gemeni. Bifidobacterium benefic, de exemplu, a fost mai abundent la gemenii care au luat inulină sau FOS.

Noi piste în dezlegarea secretelor axei intestin-creier

Studiile pe șoareci sugerează că Bifidobacterium reduce deficitele cognitive prin reglarea conexiunilor intestin-creier, potrivit Science Alert. Studiile anterioare mai sugerează că suplimentele bogate în fibre, precum insulina și FOS, pot „hrăni” microbiomul colonului, permițând bacteriilor „bune” să se dezvolte.

„Suntem încântați să vedem aceste schimbări în doar 12 săptămâni. Acest lucru este foarte promițător pentru îmbunătățirea sănătății creierului și a memoriei la populația noastră în curs de îmbătrânire. Dezlegarea secretelor axei intestin-creier ar putea oferi noi abordări pentru a trăi mai sănătos pentru mai mult timp”, a declarat Mary Ni Lochlainn, cercetător în medicină geriatrică la King’s College din Londra.

King’s College găzduiește cel mai mare registru de gemeni adulți din Regatul Unit, iar studiile pe gemeni sunt extrem de valoroase atunci când vine vorba de diferențierea dintre efectul geneticii și al mediului asupra sănătății umane.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?

Omenirea este cu un pas mai aproape de „memoria universală”

Suplimentele de multivitamine îmbunătățesc memoria și încetinesc îmbătrânirea cognitivă

Ceaiul, merele și fructele de pădure previn pierderea de memorie. Mit sau realitate?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase