Home » Știință » Cum ne afectează sănătatea consumul de sucuri dietetice?

Cum ne afectează sănătatea consumul de sucuri dietetice?

Cum ne afectează sănătatea consumul de sucuri dietetice?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.08.2024

Oamenii consumă mai puține băuturi răcoritoare zaharoase decât în trecut, ceea ce este un mare câștig pentru sănătatea publică, având în vedere riscurile recunoscute ale dietelor bogate în băuturi dulci.

Pe de altă parte, de-a lungul timpului, consumul de băuturi răcoritoare dietetice a crescut. De fapt, nivelul este atât de ridicat încât aceste produse sunt acum detectate în mod regulat în apele reziduale. Așadar, ce spun cercetările cu privire la modul în care vă este afectată sănătatea pe termen lung dacă le consumați des?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă populației „să-și reducă aportul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul energetic total. O reducere suplimentară la sub 5% sau aproximativ 25 de grame (șase lingurițe) pe zi ar oferi beneficii suplimentare pentru sănătate”.

De ce băuturile răcoritoare dietetice sunt atât de dulci?

Însă majoritatea băuturilor răcoritoare obișnuite conțin mult zahăr. O cutie obișnuită de 335 de mililitri de Coca-Cola originală conține cel puțin șapte lingurițe de zahăr adăugat.

Băuturile răcoritoare dietetice sunt concepute pentru a avea un gust similar cu cel al băuturilor răcoritoare obișnuite, dar fără zahăr. În loc de zahăr, băuturile răcoritoare dietetice conțin îndulcitori artificiali sau naturali.

Îndulcitorii artificiali includ aspartamul, zaharina și sucraloza. Îndulcitorii naturali includ stevia și extractul de fructe monk, care provin din surse vegetale.

Mulți îndulcitori artificiali sunt mult mai dulci decât zahărul, astfel încât este nevoie de mai puțini pentru a oferi aceeași senzație de dulce. Băuturile răcoritoare dietetice sunt comercializate ca alternative mai sănătoase la băuturile răcoritoare obișnuite, în special pentru persoanele care doresc să își reducă consumul de zahăr sau să își controleze greutatea.

Dar, în timp ce sondajele efectuate în rândul adulților și adolescenților arată că majoritatea oamenilor înțeleg beneficiile reducerii consumului de zahăr, adesea nu sunt la fel de conștienți de modul în care băuturile dietetice pot afecta sănătatea în general.

Ce spun cercetările despre îndulcitori?

Îndulcitorii artificiali din băuturile răcoritoare sunt considerați siguri pentru consum de către autoritățile alimentare, inclusiv în SUA și Australia. Cu toate acestea, unii cercetători și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile pe termen lung ale consumului.

Persoanele care consumă băuturi răcoritoare dietetice în mod regulat sunt mai predispuse să dezvolte anumite afecțiuni metabolice (cum ar fi diabetul și bolile de inimă) decât cele care nu consumă băuturi răcoritoare dietetice, potrivit Science Alert.

Legătura a fost constatată chiar și după luarea în considerare a altor factori dietetici și de stil de viață (cum ar fi activitatea fizică).

În 2023, OMS a anunțat că rapoartele au constatat că aspartamul – principalul îndulcitor utilizat în băuturile răcoritoare dietetice – este „posibil cancerigen pentru om”.

Cu toate acestea, raportul menționează că nu există suficiente dovezi științifice actuale pentru a fi cu adevărat siguri că aspartamul poate crește riscul de cancer și subliniază că este sigur să fie consumat ocazional.

De asemenea, în ciuda cuvântului „dietetic” din denumire, băuturile răcoritoare dietetice nu sunt strâns legate de gestionarea greutății.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Consumul moderat de alcool nu este, până la urmă, benefic pentru sănătate, arată un studiu

Cât trăiesc românii fără să se confrunte cu probleme de sănătate majore?

Ingredientul adăugat în beton care ar putea aduce beneficii pentru sănătate și mediu

Munca în grădină, mai ales la oraș, are mari beneficii pentru sănătate, arată un studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase