Home » Știință » Un studiu alarmant arată că multe mărci de prezervative și lubrifianți conțin chimicale eterne

Un studiu alarmant arată că multe mărci de prezervative și lubrifianți conțin chimicale eterne

Un studiu alarmant arată că multe mărci de prezervative și lubrifianți conțin chimicale eterne
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.08.2024

Mai multe mărci de prezervative și lubrifianți conțin niveluri alarmante de „chimicale eterne” toxice PFAs, conform unei noi cercetări.

Testele efectuate de blogul de apărare a consumatorilor Mamavation au fost efectuate în momentul în care cercetătorii au descoperit că pielea umană absoarbe substanțele chimice la niveluri mult mai ridicate decât se credea anterior.

Pielea penisului și a vaginului este subțire, iar organele au un nivel ridicat de vase de sânge, ceea ce le face organe deosebit de periculoase pentru expunerea la PFAs, a scris în raport Linda Birnbaum, consilier științific pentru Mamavation, care a condus anterior programul de toxicologie al Agenției pentru Protecția Mediului.

Pielea organelor genitale, mai vulnerabilă

„Vaginul și penisul sunt zone incredibil de vasculare, iar expunerea dermică la aceste zone este adesea mai mare decât în alte locuri ale corpului”, a declarat Birnbaum.

PFAs sunt o clasă de aproximativ 15.000 de substanțe chimice, adesea utilizate pentru a face produsele rezistente la apă, pete și căldură, notează The Guardian.

Acestea sunt numite „chimicale eterne” deoarece nu se descompun în mod natural și sunt legate de cancer, probleme hepatice, probleme tiroidiene, malformații congenitale, boli renale, scăderea imunității și alte probleme grave de sănătate.

Substanțele chimice sunt probabil utilizate în prezervative pentru a ajuta latexul să respingă umezeala și lichidele.

Fluorul, identificat în prezervative

„Este sigur că tractul reproducător feminin va fi contaminat de unele dintre substanțele chimice din prezervative„, a declarat în raport Teresa Heinz, cercetător la Green Science Policy Institute.

Testele au verificat prezența fluorului, un marker al PFAs, în 29 de produse pentru sănătatea reproducerii.

PFAs sunt utilizate în mii de produse de consum, de la îmbrăcăminte la machiaj și ambalaje alimentare, însă există puține reglementări. Cu toate acestea, presiunea exercitată de activitiști și unele interdicții la nivel de stat privind anumite utilizări generează presiune asupra industriei pentru a opri utilizarea substanțelor chimice.

„Deoarece prezervativele reprezintă o expunere la cele mai sensibile zone ale corpului uman, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, aș recomanda insistent industriei să identifice și să elimine imediat aceste substanțe chimice”, a scris Birnbaum.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Chimicale eterne, găsite în aproape fiecare pește testat dintr-un stat american

Unii îndulcitori artificiali sunt chimicale eterne care ar putea afecta viața acvatică

Experiment: de ce vor cercetătorii să arunce mii de litri de chimicale în ocean?

Apa de băut din Europa este contaminată cu chimicale eterne

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase