Teoriile lui Sigmund Freud, greșit interpretate. Ce arată noi analize?
Pentru un psihiatru, se spune în glumă, orice obiect care apare într-un vis trebuie să reprezinte un falus. Dar se pare că nici măcar Sigmund Freud nu credea cu adevărat că toate fanteziile noastre din somn sunt erotisme reprimate.
Aceasta a fost doar o neînțelegere de bază a activității psihanalistului pionier, conform unei noi interpretări a teoriilor sale.
O ediție revizuită în limba engleză a lucrării-cheie a lui Freud, Interpretarea viselor, realizată de cercetătorul Mark Solms, va corecta mai multe erori de traducere și își propune să demonteze definitiv concepția greșită comună conform căreia Freud credea că impulsul erotic se află la baza unei mari componente a comportamentului uman.
Interpretarea lui Freud, eronată?
„Freud a avut o înțelegere foarte largă a sexualității. Pentru el, orice activitate care era o căutare a plăcerii în sine – orice se face doar în scopul plăcerii, spre deosebire de scopurile practice”, a declarat Solms.
În acest fel, comportamente precum un bebeluș care suge o păpușă sau un copil care lovește o minge de fotbal sau se înclină pe un leagăn au fost descrise de Freud ca fiind „sexuale”, ceea ce înseamnă că erau surse pure de plăcere.
„Acest lucru a extins cuvântul atât de mult dincolo de utilizarea obișnuită, încât a dus la o neînțelegere semnificativă a teoriilor sale. Târziu în viața sa, Freud a recunoscut acest lucru”, a mai explicat Solms.
Traducerea standard în limba engleză a lui James Strachey despre Freud a fost tipărită în anii ’50 și ’60. Acum, Solms, un vorbitor de limbă germană care a crescut în Namibia, unde încă se vorbește o formă mai veche a limbii, a eliminat greșelile și pune cuvântul „sexual” în context, potrivit The Guardian.
„Am corectat unele erori: Strachey era în vârstă, iar vederea lui era slabă. Am schimbat, de asemenea, unii termeni tehnici care sunt învechiți acum și am adăugat câteva eseuri, prelegeri și alte scrieri care nu se aflau în versiunea lui Strachey”, a punctat Solms.
„Freud era destul de conservator”
În urmă cu o sută de ani, teoriile lui Freud despre impulsurile sexuale, semnificația viselor și lupta pentru libertatea emoțională au declanșat nașterea suprarealismului, inspirând arta tulburătoare a lui Salvador Dalí, René Magritte și Giorgio de Chirico și scrierile fondatorului mișcării, André Breton, care a scris Manifestul suprarealist în 1924.
Dar acești artiști au înțeles greșit și teoriile lui Freud: „Niciunul dintre ei nu a înțeles că Freud era un domn destul de conservator și nu împărtășea niciuna dintre înclinațiile lor sociale revoluționare. Și gusturile sale în artă erau într-adevăr foarte conservatoare. Freud l-a descris pe Dalí drept un fanatic”, a declarat Solms.
În timp ce viziunile asupra dorințelor noastre inconștiente au alimentat o explozie de artă disruptivă, termenii tehnici ai lui Freud au fost folosiți în mod greșit în sprijinul ideilor radicale ale suprarealismului, susține Solms. Departe de a promova anarhia sau eliberarea sexuală, Freud a fost un gânditor conservator din punct de vedere social care dorea să restabilească ordinea, nu să sfideze convențiile.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Sigmund Freud s-a înșelat! Succesul aduce, până la urmă, fericirea
Sigmund Freud, „părintele” psihanalizei și unul dintre cei mai influenți oameni de știință
De ce apar visele și ce putem face cu ele?
Trucul prin care putem să ne bucurăm mai mult de plăcerile vieții