Home » Știință » Test de cultură generală. De ce mai mulți bărbați decât femei sunt daltoniști?

Test de cultură generală. De ce mai mulți bărbați decât femei sunt daltoniști?

Publicat: 09.08.2024

Probabil că nu știați că mai mulți bărbați decât femei sunt daltoniști. Iată și motivul pentru care se întâmplă acest lucru!

De ce mai mulți bărbați decât femei sunt daltoniști? Din cauza cromozomului X.

Daltonismul roșu-verde provine dintr-o mutație purtată pe cromozomul X. Deoarece această afecțiune este o trăsătură recesivă, o persoană cu cromozomi XX va fi daltonistă numai dacă ambii cromozomi au mutația, dar o persoană cu cromozomi XY va fi daltonistă dacă singurul cromozom X este afectat. Acesta este motivul pentru care unul din 12 bărbați este daltonist roșu-verde, în timp ce doar una din 200 de femei are această deficiență, potrivit Britannica.

De ce mai mulți bărbați decât femei sunt daltoniști? Ce este daltonismul?

Dacă ai daltonism (deficiență de vedere a culorilor), înseamnă că vezi culorile diferit față de majoritatea oamenilor. De obicei, deficiența de vedere a culorilor face dificilă diferențierea anumitor culori.

Această afecțiune este ereditară și nu există un tratament definitiv. Cu toate acestea, ochelarii și lentilele de contact speciale îi pot ajuta pe oameni să distingă mai bine diferențele dintre culori. Majoritatea celor cu deficiență de vedere a culorilor nu au probleme în activitățile zilnice. Cel mai comun tip de deficiență face dificilă diferențierea dintre roșu și verde. Un alt tip face ca albastrul și galbenul să pară la fel. În cazuri rare, oamenii au o deficiență completă de vedere a culorilor, ceea ce înseamnă că nu văd deloc culorile, potrivit NIH (Institutele Naționale de Sănătate din SUA).

Simptome ale daltonismului

Principalul simptom al deficienței de vedere a culorilor este percepția diferită a culorilor față de majoritatea oamenilor. Dacă ai această afecțiune, s-ar putea să ai dificultăți în a vedea: diferențele dintre culori, cât de strălucitoare sunt culorile sau diferitele nuanțe ale culorilor.

Simptomele deficienței de vedere a culorilor sunt adesea atât de ușoare încât sunt greu de observat. De aceea, multe persoane cu această afecțiune nu știu că o au. Și, în general, oamenii se adaptează la diferențele de percepție a culorilor.

Persoanele cu cazuri foarte grave de deficiență de vedere a culorilor pot avea și alte simptome, cum ar fi mișcările rapide și laterale ale ochilor (nistagmus) sau sensibilitate la lumină.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință vor să afle de ce ne îmbujorăm

A fost găsită bacteria intestinală care ar putea opri dependența de mâncare

Tinerii sunt atât de nefericiți încât au schimbat o parte fundamentală a vieții

Ce înseamnă dacă ai coșmaruri frecvente la vârstă mijlocie?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase