Home » Știință » Betonul fără ciment ar putea reduce emisiile de carbon din industria construcțiilor

Betonul fără ciment ar putea reduce emisiile de carbon din industria construcțiilor

Publicat: 06.08.2024

Betonul este unul dintre cele mai comune materiale de construcție, dar este departe de a fi cea mai ecologică opțiune. De aceea, oamenii de știință și inginerii au căutat alternative mai prietenoase cu mediul, și acum ar putea avea o soluție: betonul fără ciment.

Producția globală de ciment, o componentă fundamentală a betonului, este a treia cea mai mare sursă de emisii antropogene de carbon din lume. Cu toate acestea, în ultimii ani, au apărut diverse metode alternative pentru a crea beton mai ecologic. Unele dintre acestea includ utilizarea deșeurilor industriale și a zgurii de oțel pentru a reduce aditivii de CO2 din amestec, în timp ce altele au sugerat folosirea zațului de cafea pentru a crea un beton mai rezistent cu mai puțin nisip.

Însă acum o companie a dezvoltat o metodă pentru a crea betonul fără ciment, care poate fi utilizat în comercial.

Betonul fără ciment, soluția pentru reducerea emisiilor de carbon din construcții?

Acest beton are potențialul de a fi negativ din punct de vedere al carbonului și ar putea preveni emisia a aproximativ 1 tonă de carbon pentru fiecare tonă folosită. Dacă acest lucru este adevărat, liantul fără ciment va fi o alternativă semnificativă la cimentul Portland. Conform BGR, noul beton îndeplinește toate standardele industriei pentru betonul tradițional pe bază de ciment, ceea ce înseamnă că nu există compromisuri în ceea ce privește rezistența și durabilitatea, scrie IFL Science.

Deși încă este devreme, situația pare promițătoare. C-Crete Technologies, o companie de știința materialelor și deținătoare a brevetului pentru noul beton, a folosit aproximativ 140 de tone de beton nou turnat în proiecte de construcție.

Ar putea acest beton să schimbe impactul industriei asupra mediului?

În septembrie 2023, compania a primit aproape 1 milion de dolari, urmat rapid de încă 2 milioane de dolari, de la Departamentul de Energie al SUA pentru a-și dezvolta tehnologia. De asemenea, a primit diverse alte premii care o ajută să își extindă operațiunile.

Introducerea pe scară mai largă a betonului fără ciment în viitoarele proiecte de construcție are potențialul de a schimba drastic impactul industriei asupra mediului, iar deși C-Crete pare să fie în minoritate când vine vorba de experimentarea acestor noi opțiuni la această scară, este cert că vom vedea și alte companii alăturându-se trendului în anii următori.

Vă recomandăm să citiți și:

Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text

Test de cultură generală. Funcționează sau nu detectoarele de minciuni?

O nouă rețea neuronală ia decizii la fel ca un om

Revoluție în electronică: cercetătorii au anunțat o descoperire remarcabilă!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase