Home » Știință » Oamenii considerați „urâți” în liceu tind să trăiască mai puțin, potrivit unui studiu

Oamenii considerați „urâți” în liceu tind să trăiască mai puțin, potrivit unui studiu

Publicat: 08.08.2024

Persoanele neatrăgătoare în liceu au, literalmente, șanse mai mari de a muri mai devreme, chiar și la decenii distanță.

Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în revista Social Science & Medicine.

Studiul dezvăluie că persoanele neatrăgătoare în fotografiile din timpul liceului tind să aibă o viață mai scurtă și rate de mortalitate mai mari decât persoanele mai atrăgătoare.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona și de la Universitatea din Texas, Austin (ambele din SUA) au analizat datele unui studiu pe termen lung care a urmărit peste 8.300 de elevi de liceu din Wisconsin din 1957 până la bătrânețe sau deces, și le-au cerut unor arbitri independenți să evalueze atractivitatea participanților pe baza fotografiilor din anuarul școlar.

Cât trăiesc persoanele neatrăgătoare?

Ulterior, oamenii de știință au încercat să înțeleagă legăturile dintre aceste evaluări ale aspectului și starea de bine pe termen lung a participanților. Rezultatul? Cei considerați cei mai neatrăgători în liceu au avut tendința de a avea vieți mai scurte: bărbații, cu un an mai; iar femeile, cu doi ani.

Alte concluzii au fost mai puțin clare. Nu a existat nicio diferență în ratele de mortalitate între persoanele foarte atrăgătoare și cele cu un aspect mediu, așa că pare că „privilegiul frumuseții” are un impact limitat când vine vorba de longevitate, scrie Futurism.

Privilegiul frumuseții

Logica din spatele studiului este, însă, destul de clară. În opinia cercetătorilor, atractivitatea poate facilita ușor stratificarea socială, ceea ce înseamnă că persoanele mai puțin frumoase conform standardelor convenționale sunt mai predispuse să rateze oportunități de angajare și conexiuni sociale benefice, ducând astfel la vieți mai dificile, care în cele din urmă se traduc prin rate de mortalitate mai mari. Studiile anterioare au arătat că persoanele frumoase sunt considerate mai de încredere și câștigă mai mulți bani în comparație cu altele.

„Întotdeauna am crezut că atracția este un aspect subestimat al inegalității sociale. Poate că nu este la fel de structurală ca alte dimensiuni, dar toată lumea știe că este importantă”, a declarat profesorul asociat de științe sociale Connor M. Sheehan, de la Universitatea de Stat din Arizona, unul dintre autorii studiului.

Nu e de mirare că oamenii sunt dispuși să recurgă la chirurgia estetică, care a cunoscut o creștere de două cifre în ultimii ani în America, ca o modalitate de a obține o parte din acel „privilegiu al frumuseții”.

Vă recomandăm să citiți și:

Sindromul rar al „persoanei rigide”, tratat cu o terapie împotriva cancerului

Mutările repetate afectează sănătatea mintală a copiilor

Autismul ar putea fi diagnosticat doar cu o probă de scaun

Prima tehnologie magnetică pentru controlul minții poate regla comportamentul, emoțiile sau foamea

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase