Home » Știință » Carnea cultivată în laborator: cât de aproape suntem de burgerii creați de cercetători

Carnea cultivată în laborator: cât de aproape suntem de burgerii creați de cercetători

Carnea cultivată în laborator: cât de aproape suntem de burgerii creați de cercetători
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.08.2024

Câinii și pisicile din Regatul Unit ar putea să devină primii din Europa care vor primi carne cultivată, un produs obținut din celule de pui cultivate în laborator.

Hrana pentru necuvântătoarele de companie promite să atenueze unele dintre dilemele etice și de mediu cu care se confruntă iubitorii de animale.

În egală măsură, o serie de mâncăruri cultivate în laborator, de la „cafea celulară” la carne de stridie cultivată în laborator, ar putea ajunge în viitorul apropiat în farfuriile oamenilor.

Piața cărnii cultivate ar putea ajunge la miliarde de dolari

De la prezentarea, în urmă cu un deceniu, a primului burger cultivat în laborator din lume, cu un preț de 215.000 de lire sterline, a existat o avalanșă de investiții cu capital de risc în start-up-uri care produc carne cultivată, iar McKinsey a preconizat o evaluare globală a industriei de 25 de miliarde de dolari (19,3 miliarde de lire sterline) până în 2030.

Producerea cărnii în laborator presupune prelevarea unei biopsii de celule stem din mușchiul sau grăsimea animalului și multiplicarea lor pe termen nelimitat într-un bulion de nutrienți.

Celulele ajunse la maturitate sunt apoi însămânțate într-o schelă 3D pentru a produce o bucată solidă de carne. Prima serie de produse – nuggets de pui și fripturi de vită – au fost deja aprobate în SUA, Singapore și Israel, dar prețul rămâne o problemă. Un ou scotch cu carne crescută în laborator, creat de Fortnum and Mason, ar fi costat zeci de lire sterline.

Nu este clar dacă mulți consumatori – în special iubitorii de carne – vor plăti prețuri echivalente cu cele ale unei fripturi de calitate superioară pentru ceva care are un gust mai apropiat de cel al unui snack de curcan, potrivit The Guardian.

O altă provocare a fost eliminarea treptată a utilizării serului fetal bovin, sânge extras în cadrul unui proces oribil la abator, care este un nutrient ideal pentru celule, dar subminează un argument etic central pentru carnea crescută în laborator.

Costurile de producție, reduse în ultimii 10 ani

S-au înregistrat progrese în această privință, iar unele dintre produsele recent aprobate implică metode de laborator care evită utilizarea serului.

„Extinderea la scară largă a tehnologiei cărnii cultivate ca alternativă durabilă la producția actuală de carne rămâne o provocare majoră pentru industrie. Există un mare optimism pe această cale, deoarece în ultimii 10 ani costurile pentru acest proces au fost reduse, pe măsură ce cercetarea și dezvoltarea au progresat”, a declarat profesorul David Kaplan, director al unui centru de 10 milioane de dolari pentru carnea cultivată cu celule la Universitatea Tufts.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile

Argentinienii mănâncă mai puțină carne de vită ca niciodată din cauza inflației și a recesiunii

Au mâncat carne de urs, iar apoi au fost diagnosticați cu viermi rotunzi

Avertismentul oamenilor de știință: nu putem atinge obiectivele climatice dacă nu renunțăm la carne

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase