Home » Știință » De ce nu este bine să facem gropi în nisipul de pe plajă

De ce nu este bine să facem gropi în nisipul de pe plajă

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.08.2024

În timp ce milioane de americani își petrec vacanțele pe plaje în fiecare an pentru a se bucura de soare, nisip și mare, mulți s-ar putea să nu știe cât de periculos poate fi săpatul gropilor în joacă.

În februarie 2024, o fetiță de 7 ani a murit după ce o groapă de aproximativ 1,5 metri pe care ea și fratele ei au săpat-o în nisip s-a prăbușit, îngropând-o de vie.

„În calitate de cercetător în domeniul științelor de coastă care studiază plajele de mulți ani, am fost chemat să ajut la investigarea morții fetiței. Deși mulți oameni din apropiere au intervenit pentru a încerca să o elibereze pe fată după prăbușirea gropii de nisip, pompierii locali nu au putut ajunge decât la câteva minute după incident – prea târziu pentru a resuscita victima”, spune cercetătorul Stephen Leatherman.

De ce este greu să scapi când groapa de nisip se prăbușește

Săpatul gropilor în nisip poate părea o activitate nevinovată, dar dacă groapa este suficient de adâncă și se prăbușește peste o persoană, este extrem de dificil să scapi. De fapt, cercetările sugerează că mai mulți oameni mor sufocați din cauza îngropării în nisip decât din cauza atacurilor rechinilor.

Nisipul nu este, de fapt, un tip de material. Este o categorie de dimensiuni ale materialului, care variază între 0,06 și 2 milimetri în diametru. Tipul de nisip este determinat de materialele care îl alcătuiesc. Nisipul cuarțos, format din dioxid de siliciu, este nisipul cel mai frecvent întâlnit pe plaje, cu excepția coastelor tropicale, unde se găsesc plaje cu nisip coraligen, format din carbonat de calciu.

Materialul mai grosier decât nisipul nu este moale la atingere – nu face castele de nisip rezistente. Nămolul și argila, care sunt mai fine decât nisipul, fac apa tulbure și sunt denumite în mod uzual „noroi”. Greutatea nisipului depinde de materialele din care este făcut.

Dar majoritatea plajelor conțin un amestec de minerale, creând un aspect cafeniu sau maro. Mineralele care întunecă nisipul sunt mult mai grele – nisipul de pe majoritatea plajelor ar cântări până la 130 de lire pe metru cub atunci când este uscat, potrivit Science Alert.

Groapa de nisip, stabilă cât timp este umedă

Nisipul este mai stabil atunci când este umed, deoarece tensiunea superficială dintre apă și nisip poate menține grămada de nisip în poziție verticală. Dar odată ce se usucă, grămada se va prăbuși, deoarece nu mai există tensiune superficială.

„Astfel, dacă săpați o groapă pe plajă, aceasta va rămâne stabilă atâta timp cât nisipul rămâne umed. Odată ce acesta se usucă, gaura se prăbușește.”, mai spune Leatherman.

Prăbușirea gropilor de nisip a dus la 31 de decese, majoritatea copii și 87% bărbați, din 1997 până în 2007 în SUA. În această perioadă, alte 21 de persoane au fost implicate în prăbușirea unei gropi de nisip, dar au supraviețuit, deși multe au avut nevoie de resuscitare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Au fost lărgite plajele din Sudul Litoralului

Cea mai rară balenă din lume, găsită eșuată pe o plajă din Noua Zeelandă

Proprietățile de lux de pe plajele din SUA își pierd din valoare din cauza schimbărilor climatice

De ce nu este bine să aduni scoicile de pe plajă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase