Home » Știință » De ce nu e bine să despachetezi bagajul imediat ce te-ai întors din vacanță?

De ce nu e bine să despachetezi bagajul imediat ce te-ai întors din vacanță?

Publicat: 04.08.2024

Te dai jos din avion, urci în tren, intri pe ușă și ești în sfârșit acasă! Îți iei valiza, o trântești pe pat și începi să scoți toate hainele în căutarea suvenirurilor. Energia aceasta este bună, dar nu și modul de a acționa; și nici medicii nu sunt de acord. Iată de ce nu e bine să despachetezi bagajul imediat ce te-ai întors din vacanță!

Dacă te întrebi de ce ritualul tău de după vacanță ar trebui să îi intereseze pe doctori, totul se reduce la „autostopiștii” pe care îi aducem acasă și unde ajung aceștia atunci când despachetăm valiza.

De ce nu e bine să despachetezi bagajul imediat ce te-ai întors din vacanță? Din cauza ploșnițelor de saltea.

De ce nu e bine să despachetezi bagajul imediat? Ce sunt ploșnițele?

Ploșnițele de saltea sunt unii dintre cei mai comuni dăunători din lume, care adoră să se hrănească cu sângele oamenilor și al altor animale. Cele mai comune în casele oamenilor sunt ploșnițele Cimex lectularius și C. hemipterus, iar odată ce se instalează, sunt extrem de dificil de înlăturat.

E destul de obișnuit să luăm ploșnițe din vacanță, deoarece locurile precum hotelurile sunt mai expuse riscului de a le adăposti, nu neapărat pentru că aceste locuri ar fi murdare, ci pur și simplu din cauza fluxului mare de oameni, căci ploșnițele de saltea preferă să locuiască acolo unde trăiesc și oamenii. Pe măsură ce oaspeții vin și pleacă, fiecare dintre ei ar putea introduce acești dăunători care se ascund fericiți în crăpăturile și colțurile camerei, hrănindu-se noaptea cu următorul vizitator ghinionist.

Cum recunoști prezența ploșnițelor?

Dacă te trezești dimineața și descoperi că ai semne repetate pe piele, e un indiciu bun că ai fost mușcat de ploșnițe. Aceste semne apar din cauza modului în care ploșnițele se deplasează pe piele în căutarea celor mai bune locuri pentru a se hrăni.

Din acest motiv, este recomandat ca atunci când mergi în vacanță să-ți ții bagajul în cadă. Ploșnițele nu vor avea prea multe șanse de supraviețuire într-un loc precum scurgerea de apă, care este adesea inundată, așa că, plasând valiza în cadă, este mai dificil pentru ele să ajungă în bagajul tău.

Ploșnițele de saltea nu sunt singurele lucruri care pot călători în bagajele oamenilor. S-au găsit de toate, de la păianjeni la insecte și reptile.

Cum eviți să aduci ploșnițe acasă?

Ce ar trebui să faci dacă crezi că ai stat într-un loc cu ploșnițe, dar vrei să recuperezi bagajul? Ploșnițele și larvele vor muri dacă rămân închise în valiză timp de două săptămâni.

Dacă nu poți aștepta atât de mult, poți pune hainele și obiectele rezistente la căldură într-un ciclu fierbinte al uscătorului pentru a ucide ploșnițele și ouăle lor, recomandă IFL Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Vă este greu să vă concentrați? S-ar putea să suferiți de sindromul de dezangajare cognitivă

„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată

De ce apar visele și ce putem face cu ele?

Microbiomul fericit: cum avem grijă de „vietățile” din și de pe corpul nostru?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase