Home » Știință » Cât de des faci sex? Cât de mult vei trăi depinde chiar și de asta!

Cât de des faci sex? Cât de mult vei trăi depinde chiar și de asta!

Publicat: 02.08.2024

Femeile care nu fac sex suficient de des, adică mai rar de o dată pe săptămână, ar putea avea un risc mai mare de a muri prematur decât cele care se implică în activități sexuale mai frecvente, potrivit rezultatelor unui nou studiu. Deși acest efect nu a fost observat la bărbați, cercetătorii au remarcat că sexul mai frecvent reduce șansele unei morți premature la ambele sexe în cazul persoanelor cu depresie.

„Activitatea sexuală este importantă pentru sănătatea cardiovasculară generală, posibil datorită reducerii variabilității ritmului cardiac și a creșterii fluxului sanguin”, scriu autorii studiului.

„Folosind rezultatele studiului nostru, putem deduce că dacă faci sex suficient de des, definit în sens larg, acest lucru poate ameliora pierderea funcționalității care poate apărea odată cu înaintarea în vârstă și cu progresia bolilor”, adaugă aceștia.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat datele a 14.542 de persoane din SUA, înregistrate în cadrul unui sondaj național de sănătate desfășurat între 2005 și 2010. În total, 2.267 dintre acestea au furnizat detalii despre viața lor sexuală, 94,4% dintre ele susținând că fac sex cel puțin o dată pe lună, iar 38,4% afirmând că fac sex mai mult de o dată pe săptămână.

Ce se întâmplă cu organismul dacă nu faci sex suficient de des?

Studiile anterioare au indicat că un adult american este implicat în activități sexuale, în medie, de 54 de ori pe an, adică aproximativ o dată pe săptămână, astfel că cercetătorii au decis să clasifice persoanele în funcție de frecvența activității sexuale, în persoane cu activitate sexuală frecventă și persoane cu activitate sexuală redusă, în funcție de faptul dacă aveau contact sexual mai des sau mai rar de o dată pe săptămână (de 52 de ori pe an).

În general, femeile cu o frecvență scăzută a activității sexuale au fost de 1,7 ori mai predispuse să moară din orice cauză până la sfârșitul anului 2015, comparativ cu cele care aveau o viață sexuală mai activă.

Important, autorii studiului au observat, de asemenea, că acest efect urmează un model dependent de doză, ceea ce înseamnă că cu cât o femeie făcea sex mai rar, cu atât creștea riscul de mortalitate. Deși nu au găsit același răspuns la bărbați, cercetătorii au fost surprinși să observe că activitatea sexuală pare să aibă o „relație modificatoare” asupra efectelor adverse ale depresiei la ambele sexe, notează IFL Science.

Contactul sexual ameliorează depresia

După ajustarea pentru factori de risc de confuzie precum obezitatea, vârsta înaintată și statutul socio-economic mai scăzut, autorii au constatat că persoanele care sufereau de depresie aveau șanse de aproximativ trei ori mai mari de a muri în perioada de urmărire dacă aveau și o frecvență scăzută a activității sexuale.

Este important de menționat că nu se poate infera o cauzalitate din astfel de corelații, deși lucrările anterioare au arătat că oamenii tind să experimenteze o îmbunătățire a dispoziției și un sentiment mai mare de scop în viață a doua zi după ce au făcut sex, ceea ce poate contribui la ameliorarea depresiei și la îmbunătățirea stării de bine generale. Aceste constatări sunt în acord cu cele ale unui alt studiu de mică amploare realizat pe adulți israelieni, care a constatat că un număr mai mare de acte sexuale era asociat cu șanse mai mari de supraviețuire la persoanele care au suferit atacuri de cord.

În concluzie, autorii studiului nu afirmă că un act sexual săptămânal ți-ar putea salva viața, dar, pe baza acestor dovezi, cu siguranță nu va dăuna.

Studiul a fost publicat în jurnalul Journal of Psychosexual Health.

Vă recomandăm să citiți și:

Tavanele înalte au un efect surprinzător asupra studenților care dau examen

Ingredientul activ din Ozempic, legat de o afecțiune ce cauzează orbire

Test de cultură generală. Poți pica testul antidrog dacă ai mâncat semințe de mac?

Copiii persoanelor care au fost obeze în adolescență au un risc mai mare să fie și ei obezi, arată un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase