Home » Știință » ANALIZĂ: O capsulă defectă de la început și orgoliile industriei aerospațiale americane

ANALIZĂ: O capsulă defectă de la început și orgoliile industriei aerospațiale americane

ANALIZĂ: O capsulă defectă de la început și orgoliile industriei aerospațiale americane
Lansarea capsulei Starliner, 5 iunie 2024. Credit foto: Profimedia
Publicat: 01.08.2024

Doi astronauți de la NASA, Barry „Butch” Wilmore și Sunita „Suni” Williams, se află de aproape două luni la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), dar asta nu este vreo reușită pe care agenția spațială americană o anunță cu mare bucurie. 

Cei doi astronauți au ajuns pe ISS după o călătorie la bordul capsulei Starliner de la Boeing și au rămas acolo mai mult decât era planificat inițial (cu peste 50 de zile mai mult), deși NASA și Boeing insistă că aceștia nu sunt „blocați” sau „captivi” în spațiu, așa cum au sugerat unele titluri de presă.

Potrivit comunicărilor oficiale, există suficiente rezerve de oxigen și resurse, iar astronauții ar putea fi aduși înapoi pe Pământ oricând și cu altă navă spațială. Atunci de ce nu s-a întâmplat asta până acum?

Starliner a suferit scurgeri de heliu și unele propulsoare „au murit”

Chiar înainte ca Starliner să se ridice de la sol și să pornească spre ISS, mai multe scurgeri de heliu au fost descoperite, însă NASA și Boeing au ales să meargă mai departe cu lansarea. Apoi, în drum spre stație, problemele au continuat.

Capsula Starliner a suferit multiple scurgeri de heliu și unele propulsoare „au murit” în mod neașteptat în drum spre stația spațială. Deși au tot încercat să remedieze problemele, inginerii „nu înțeleg suficient de bine problemele pentru a le rezolva definitiv”, a declarat Mark Nappi, vicepreședinte și manager al programului de zbor comercial al Boeing, într-o conferință cu presa din luna iunie a.c., potrivit Vox.

NASA tot evită să recunoască ce este clar pentru mulți

Scurgerile de heliu și propulsoarele problematice nu ar trebui să ia pe nimeni prin surprindere. Capsula Starliner a fost „mărul discordiei” între NASA și Boeing aproape de la începutul colaborării, iar numeroase amânări, teste eșuate și probleme tehnice nu au calmat spiritele. Cu toate acestea, NASA a ales să continue alături de Boeing și chiar să trimită doi astronauți la bordul navei spațiale.

Recent, un fost astronaut care a dorit să rămână anonim a vorbit cu jurnaliștii de la The Atlantic și a spus lucrurilor pe nume: NASA tot evită să recunoască ce este deja clar pentru mulți; pur și simplu este prea riscant ca astronauții să plece din nou la bordul capsulei Starliner.

„Bineînțeles că nu se simt pregătiți să-i pună în vehicul. Altfel i-ar fi pus deja”, a spus fostul astronaut.

Agenția spațială americană nu a fost tocmai sinceră

Cea mai recentă estimare este că astronauții vor reveni pe Pământ cândva în luna august. Oficialii NASA au spus de mai multe ori că vor să testeze capsula înainte să ia o decizie pentru aducerea astronauților.

În tot acest fiasco, Boeing a fost ținta celor mai multe critici; asta este de înțeles, având în vedere că multe dintre avioanele companiei au ajuns din nou la știri în ultima vreme, cum ar fi din cauza ușilor care cad în timpul zborului.

Jurnaliștii de la Atlantic atrag atenția că nici NASA nu este mai presus. Agenția spațială americană nu a fost tocmai sinceră atunci când a fost vorba despre problemele capsulei Starliner, care au apărut încă de la dezvoltare.

Cel mai probabil, oficialii NASA vor să protejeze pe cât posibil Boeing de orice urmă de îndoială din partea publicului american (adică cel care achită factura pentru toate acestea), având în vedere că sunt programate mai multe misiuni cu astronauți la bordul Starliner.

„Este descurajant”

Astfel, unii ar spune că NASA îi este datoare cetățeanului american și că ar trebui să practice mai multă transparență. Agenția este finanțată din bani publici, iar programul Starliner a primit câteva miliarde de dolari din acel buget. „Este descurajant faptul că NASA pare să fie mai concentrată pe conturarea unei povești decât pe oferirea de informații neîngrădite plătitorilor de taxe”, a declarat Lori Garver, fost administrator-adjunct al agenției spațiale americane.

Există totuși posibilitatea ca astronauții să revină pe Pământ în următoarele săptămâni sau chiar zile. În data de 27 iulie, echipele de ingineri de la NASA și Boeing au testat propulsoarele capsulei cu cei doi astronauți aflați la interior.

Astronauții sunt optimiști

Potrivit UniverseToday, toate propulsoarele au funcționat bine și canalele de heliu s-au încadrat în marginile operaționale necesare pentru o călătorie de întoarcere pe Pământ. Mai trebuie acum ca echipele să analizeze datele de la teste, iar după aceea NASA și Boeing ar putea stabili o dată pentru revenirea acasă.

Există o oarecare grabă pentru că în următoarele săptămâni un alt echipaj este așteptat pe Stația Spațială Internațională. Misiunea Crew-9 (colaborare între NASA și SpaceX) ar trebui să ajungă pe orbită „nu mai devreme de 18 august”, potrivit Newsweek.

Problema este că stația spațială are șase porturi de andocare, patru pe partea rusească și două pe cea americană, iar ambele porturi americane sunt ocupate momentan. Mai mult, porturile rusești nu sunt compatibile. Un port este ocupat cu nava spațială Crew Dragon Endeavour de la SpaceX care a adus patru astronauți pe ISS în martie a.c. și este așteptată să revină pe Pământ cândva în toamnă. Starliner este andocată la cel de-al doilea port.

Barry Wilmore și Sunita Williams au rămas optimiști în ciuda tuturor problemelor și chiar au fost foarte ocupați. Astronauții au lucrat alături de echipajul Expedition 71 aflat deja pe ISS și au instalat o centrifugă în modulul Harmony al stației spațiale. Să sperăm că vor ajunge acasă cu bine și cât mai repede!

Vă mai recomandăm să citiți și:

Blocați în spațiu: NASA și Boeing tot nu știu când vor reveni pe Pământ astronauții capsulei Starliner

Ce se întâmplă cu Starliner? NASA și Boeing au amânat pentru a treia oară revenirea capsulei pe Pământ

Probleme pe Stația Spațială Internațională! NASA amână din nou întoarcerea capsulei Boeing Starliner

Critici voalate pentru Boeing, din partea NASA. Naveta spațială Starliner creează mari probleme agenției

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase