Home » Știință » De ce sunt oamenii infideli? Motivele femeilor versus cele ale bărbaților

De ce sunt oamenii infideli? Motivele femeilor versus cele ale bărbaților

Publicat: 02.08.2024

De ce sunt oamenii infideli? Psihologii consideră că au o înțelegere bună a acestui fenomen în cazul bărbaților, dar pentru femei situația este mai puțin clară. Un nou studiu a chestionat persoane din 19 țări pentru a explora această întrebare, însă nu s-au găsit răspunsuri simple.

A fi înșelat poate fi una dintre cele mai traumatizante și dificile experiențe de viață. Este riscant și pentru persoana care înșală, deoarece adesea își pierde nu doar relația, ci și stima celor din comunitate, deși unele cercetări sugerează că cei care înșală simt mai puțină vinovăție decât ne-am aștepta.

Acest lucru explică fascinația continuă a științei pentru a înțelege de ce sunt oamenii infideli, cine este mai probabil să înșele și factorii care ar putea ajuta la prezicerea sau prevenirea acestui comportament. O întrebare care a stârnit dezbateri aprinse în acest domeniu este dacă există diferențe de gen în acest sens.

„Deși cercetătorii sunt în mare parte de acord că infidelitatea la bărbați a evoluat prin creșterea numărului de urmași, motivele evolutive ale infidelității la femei rămân nedezbătute”, începe noul studiu.

„Într-un fel, există prea multe explicații potrivite pentru asta!”, a declarat Macken Murphy, autor principal al studiului și doctorand la Universitatea din Melbourne (Australia).

De ce sunt oamenii infideli?

Murphy și colegii săi explică în lucrarea lor că psihologii cred că dorința de a avea mai mulți parteneri pentru a avea mai mulți copii explică mult din infidelitatea masculină chiar și acum, în era contraceptivelor.

În ceea ce privește femeile, această explicație este mai puțin convingătoare: având mai mulți parteneri sexuali nu înseamnă neapărat mai mulți copii. Au fost propuse multe alte teorii, inclusiv ideea că mai mulți parteneri le permit femeilor să obțină mai multe resurse sau că femeile înșală pentru a pedepsi comportamentul nepotrivit al partenerului principal sau pentru a-l îndepărta și a pune capăt relației, scrie IFL Science.

Pentru a analiza aceste teorii, Murphy și colegii săi au chestionat 254 de femei și bărbați heterosexuali, utilizând o platformă online. Grupul avea o vârstă medie de 30,5 ani, iar toți participanții s-au descris ca având sex în afara unei relații altfel exclusive.

Toți participanții erau vorbitori de limbă engleză, dar proveneau dintr-o gamă largă de țări de pe șase continente, majoritatea fiind răspândiți între Africa de Sud, Marea Britanie și Mexic.

Echipa a utilizat versiuni adaptate ale unor scări de evaluare bine stabilite pentru a evalua atracția fizică, personală și parentală (capacitatea percepută de a fi un părinte bun) față de partenerul principal și de persoana cu care au înșelat. De asemenea, li s-a cerut să descrie în propriile cuvinte de ce au avut o aventură.

Motivele pentru care oamenii înșală

Femeile din studiu și-au găsit în general partenerii de aventură mai atractivi din punct de vedere fizic și partenerii principali mai atractivi din punct de vedere parental. Acest lucru oferă unele dovezi pentru teoria „dualismului strategic”, care sugerează că conceperea unui copil cu cineva din afara relației le permite femeilor să obțină „gene bune” în timp ce rămân cu un partener pe care îl percep ca fiind un tată bun.

În mod neașteptat, tiparele emergente din datele bărbaților din studiu au fost foarte similare cu cele ale femeilor.

„Descoperirea că și bărbații erau dualiști strategici, prioritizând atracția fizică în cazul partenerelor de aventură și capacitatea parentală în cazul partenerelor principale, a fost o surpriză”, a spus Murphy.

Când femeile au fost rugate să descrie în propriile lor cuvinte de ce au înșelat, au apărut mai multe motive diferite: căutarea noutății, sentimentul de nemulțumire față de partenerul principal și răzbunarea fiind printre ele. Datele cantitative au oferit puține dovezi că femeile au înșelat pentru a găsi un nou partener pe termen lung, dar unele au menționat acest lucru drept motiv în răspunsurile lor scrise.

De ce sunt oamenii infideli? Nu există răspunsuri simple la această întrebare

„Datele noastre calitative trebuie interpretate cu prudență”, scriu autorii. Nu toată lumea se va simți confortabil să ofere o descriere adevărată a motivelor pentru care au înșelat. O altă limitare cheie este că autorii nu au colectat date despre faptul dacă persoanele au copii sau nu, ceea ce ar fi putut influența deciziile.

În final, autorii au concluzionat că „căutarea unei ‘explicații primare’ pentru infidelitate, așa cum am făcut în acest studiu, este o abordare de rezoluție scăzută a problemei”. Cu alte cuvinte, nu există răspunsuri simple aici.

„Oamenii înșală dintr-o varietate de motive, în conformitate cu o varietate de ipoteze evolutive”, spun oamenii de știință.

Studiul este publicat în revista Evolution and Human Behavior.

Vă recomandăm să citiți și:

Ștergerea „amintirilor rele” ar putea îmbunătăți tratamentul bolii Parkinson

Oamenii de știință ar fi descoperit cum să facă celulele grase să ardă calorii

Cafeaua, ouăle și orezul alb conțin substanțe toxice care se acumulează în organism

Oamenii de știință deturnează genele cancerului pentru a sabota tumorile

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase