Home » Știință » Un geamăn vegan și unul care consumă carne au dezvăluit o schimbare interesantă în vârsta biologică

Un geamăn vegan și unul care consumă carne au dezvăluit o schimbare interesantă în vârsta biologică

Publicat: 03.08.2024

Un nou studiu a investigat influența trecerii la o dietă vegană la gemeni, constatând că chiar și o schimbare pe termen scurt în alegerile alimentare pare să modifice vârsta biologică.

Studiul observațional ridică întrebări interesante despre influența dietei pentru vârsta biologică, inclusiv despre efectele pe termen lung și scurt ale trecerii la o dietă vegană și dacă excluderea cărnii sau reducerea caloriilor sunt factori mai semnificativi.

Studiul mic a înrolat 21 de gemeni pentru a observa ce schimbări apar atunci când unul urmează o dietă vegană, în timp ce celălalt are o dietă omnivoră, care include carne, timp de două luni. Autorii studiului s-au concentrat în mod special pe schimbările în nivelurile de metilare a ADN-ului, un proces epigenetic care influențează modul în care sunt exprimate genele. În general, o creștere a metilării ADN-ului este considerată un marker al îmbătrânirii.

Vârsta biologică, influențată de dietă?

Metilarea ADN-ului poate fi analizată prin prelevarea de probe de sânge, astfel că acestea au fost colectate de la participanții la studiu la începutul și la sfârșitul perioadei de opt săptămâni. Probele au fost apoi comparate pentru a vedea dacă și cum s-au schimbat participanții cu dieta vegană față de cei cu dieta omnivoră în decurs de două luni.

Gemenii care au fost alocați unei diete vegane au arătat o reducere a vârstei biologice, precum și o reducere a markerilor de îmbătrânire pentru sistemele cardiovascular, hormonal, hepatic și inflamație și metabolism. Această reducere nu a fost observată la gemenii care au consumat o dietă omnivoră, scrie IFL Science.

Fiind un studiu observațional, experimentul nu poate presupune cauzalitate, ceea ce înseamnă că autorii nu pot afirma cu certitudine că vârsta biologică mai mică îi poate fi atribuită dietei vegane. O altă posibilă explicație i se poate datora scăderii în greutate, deoarece cei care au urmat o dietă vegană au pierdut, în medie, două kilograme de la începutul studiului până la sfârșit.

Efectele pe termen lung ale dietei vegane încă nu sunt cunoscute

Deși este interesant să observi o reducere a vârstei biologice după o perioadă scurtă de timp, durata studiului înseamnă că efectele pe termen lung ale schimbărilor dietetice nu au fost incluse.

„Dacă o dietă vegană nu este suplimentată cu vitamina B12, apare o deficiență de vitamina B12 care îi cauzează sistemului nervos daune cronice și adesea insidioase”, a declarat Tom Sanders, Profesor Emerit de Nutriție și Dietetică la King’s College London (KCL), din Anglia.

„Studiile observaționale pe termen lung ale veganilor arată, de asemenea, efecte adverse asupra densității osoase, probabil cauzate de un aport foarte scăzut de calciu și un aport marginal adecvat de proteine”, continuă profesorul.

„Deși studiile observaționale indică faptul că dietele vegane pot avea efecte favorabile asupra sănătății la vârsta mijlocie (cum ar fi un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și diabet de tip 2), acest lucru nu este valabil pentru veganii în vârstă, care par mai predispuși la pierderea masei musculare, densitate osoasă scăzută și tulburări neurologice care au un impact semnificativ asupra calității vieții. De fapt, speranța de viață nu diferă între vegani și cei care urmează diete mixte”, subliniază Sanders.

Mai mult, nu există nicio garanție că modificarea metilării ADN-ului va duce la o viață mai lungă. În ceea ce privește studiile observaționale și longevitatea, ar fi bine să aruncăm o privire asupra stilului de viață al oamenilor care trăiesc în Zonele Albastre.

Studiul a fost publicat în BMC Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

Anestezicele ar funcționa prin inducerea haosului în creier

Noi speranțe în lupta cu HIV, după ce încă un bărbat a fost vindecat de virus

Oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, cheia pentru combaterea cancerului pancreatic

Test de cultură generală. Funcționează sau nu detectoarele de minciuni?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase