Un studiu arată că copiii care ratează micul dejun au o satisfacție a vieții mai scăzută comparativ cu cei care consumă regulat o masă de dimineață.
Cercetarea, condusă de Anglia Ruskin University (ARU), din Anglia, și Universidad de las Americas, din Mexic, a implicat aproape 150.000 de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani din 42 de țări, inclusiv Marea Britanie.
Studiul a fost publicat în BMC Nutrition Journal.
Rezultatele studiului au indicat o relație aproape liniară între frecvența consumului de mic dejun și satisfacția vieții, cea mai mare satisfacție a vieții fiind observată la participanții care mâncau micul dejun zilnic, iar cea mai mică satisfacție la copiii care ratează micul dejun.
Dintre cele 42 de țări studiate, copiii din Portugalia care mâncau micul dejun în fiecare zi aveau cele mai ridicate niveluri de satisfacție a vieții. În contrast, cele mai scăzute scoruri de satisfacție a vieții au fost găsite la copiii din România care nu consumau niciodată micul dejun, sugerând și factori socio-economici ca influențe potențiale asupra rezultatelor.
În cazul copiilor care consumau micul dejun zilnic, copiii din Anglia au avut al cincilea cel mai mic scor mediu de satisfacție a vieții, fiind precedați doar de cei din România, Ungaria, Germania și Austria.
„Studiul nostru a fost amplu și a identificat o asociere consistentă între frecvența consumului de mic dejun și satisfacția vieții, existând mai multe motive posibile pentru aceasta. Studiile anterioare au arătat o dispoziție scăzută în rândul adolescenților care nu au mâncat micul dejun și, de asemenea, o frecvență mai mare a anxietății, a stresului și a depresiei”, a explicat profesorul Lee Smith, autor principal și profesor de sănătate publică la ARU.
„În plus, consumul unui mic dejun adecvat oferă energia și nutrienții necesari pentru funcționarea cognitivă optimă și îmbunătățește concentrarea, memoria și capacitatea de învățare”, continuă Smith, citat de Medical Xpress.
„Un alt motiv ar putea fi mixul de vitamine și minerale pe care îl obținem din micul dejun zilnic, iar lipsa regulată a acestora poate duce la o satisfacție mai scăzută a vieții în timp. O rutină regulată care include micul dejun poate, de asemenea, să aducă structură și un ton pozitiv pentru restul zilei”, adaugă el.
„Rezultatele au arătat unele inconsecvențe între țări, care ar putea fi influențate de culturile și stilurile de viață diverse, precum și de factori socio-economici. Cu toate acestea, rezultatele noastre arată că în toate țările examinate, satisfacția vieții raportată este în general mai mare la cei care mănâncă micul dejun zilnic decât la cei care nu mănâncă niciodată micul dejun”, concluzionează profesorul.
Un compus natural din măsline ar putea trata diabetul și obezitatea
Femeile expuse la substanțe chimice ar putea alăpta mai puțin
Utilizatorii de antidepresive ar putea renunța la tratament doar cu ajutorul medicului de familie
Inteligența artificială ar putea să detecteze osteoporoza în stadii incipiente