Îndulcitorul artificial ar face ravagii asupra microorganismelor, arată un nou studiu
Găsit în multe alimente și băuturi fără calorii, îndulcitorul artificial nu este descompus de organism și, după cum arată un nou studiu, aceasta înseamnă că poate dăuna microorganismelor de la baza rețelelor trofice acvatice.
„Noi nu putem descompune sucraloza și nici o mulțime de microorganisme nu o pot descompune, deoarece este o moleculă foarte dură care nu se degradează ușor”, spune Tracey Schafer, biocercetător marin de la Universitatea din Florida.
„Prin urmare, există o mulțime de întrebări cu privire la modul în care afectează mediul și dacă este ceva care ar putea avea un impact asupra comunităților noastre microbiene.”
Echipa de cercetare a colectat probe atât dintr-un sit de apă dulce, cât și dintr-un sit de apă salmastră din Marineland, Florida, și le-a expus la o varietate de concentrații de sucraloză în laborator.
Măsurătorile eșantioanelor de cianobacterii și diatomee au fost efectuate pe o perioadă de cinci zile, dezvăluind că îndulcitorul artificial a avut în mod clar un impact.
Comparativ cu grupurile de control, concentrațiile de cianobacterii au crescut în apa dulce atunci când au fost expuse la sucraloză, iar în apa sărată au crescut și apoi au scăzut.
Îndulcitorul artificial nu este descompus de organism
În ceea ce privește diatomeele, tendința generală în apa dulce și în apa salmastră a fost o reducere a populațiilor după adăugarea sucralozei. Impactul a fost mai vizibil în experimentele cu apă dulce, au constatat cercetătorii, scrie ScienceAlert.
„Există posibilitatea ca, de fapt, comunitățile de apă dulce să confunde sucraloza cu un nutrient, cu un zahăr pe care îl pot folosi ca hrană”, spune chimistul Amelia Westmoreland, de la Universitatea din Florida.
Deși acest studiu nu intră în detalii în ceea ce privește efectele pe termen lung, este evident că ecosistemele naturale foarte bine echilibrate ar putea fi perturbate, în funcție de cantitatea de sucraloză care ajunge în mediul înconjurător prin tratarea apelor reziduale.
În cazul diatomelor, există riscul ca populațiile să dispară complet. Diatomeele sunt unul dintre principalii producători primari din ocean și regulatori vitali ai ciclurilor carbonului și oxigenului. Declinul lor ar putea avea un impact semnificativ asupra întregii rețele trofice.
În cazul cianobacteriilor, acestea ar putea copleși toate celelalte elemente din comunitatea microbiană. Vor fi necesare cercetări viitoare pentru a analiza mai îndeaproape ce s-ar putea întâmpla.
Sucraloza ar putea avea un impact asupra comunităților acvatice
Îndulcitorii artificiali precum sucraloza au fost considerați siguri în doze standard în alimente și băuturi, deși unele studii sugerează că pot interfera cu bacteriile intestinale și chiar deteriora ADN-ul din celule.
Ca și în cazul impactului asupra ecosistemelor naturale, oamenii de știință încearcă să obțină rezultate pe termen lung. S-ar putea ca reducerea consumului de zahăr și îndulcitori artificiali să fie cea mai bună soluție atât pentru noi, cât și pentru planetă în general.
„Cred că acest studiu a fost un prim pas bun pentru a începe să analizăm modul în care sucraloza ar putea avea un impact asupra comunităților noastre acvatice și sperăm că va determina continuarea cercetărilor”, spune Schafer.
Cercetarea a fost publicată în Environmental Monitoring and Assessment.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Unii îndulcitori artificiali sunt chimicale eterne care ar putea afecta viața acvatică
Îndulcitorul din sucul tău preferat va fi declarat „posibil cancerigen” de către OMS
Un studiu arată că un îndulcitor artificial comun descompune ADN-ul
Îndulcitorii artificiali distrug bacteriile rezistente la antibiotice