Medalie de argint pentru DeepMind, divizia de Inteligență Artificială de la Google

31 07. 2024, 12:20

This browser does not support the video element.

O Inteligență Artificială (IA) de la divizia Google DeepMind a câștigat medalia de argint la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Matematică. Este pentru prima oară în istoria competiției când un sistem de Inteligență Artificială ajunge pe podium.

Olimpiada Internațională de Matematică este cea mai prestigioasă competiție din lume pentru tinerii matematicieni, iar să răspunzi corect la întrebări necesită o abilitate matematică pe care sistemele de Inteligență Artificială de regulă nu o dețin.

În ianuarie a.c., Google DeepMind a dezvăluit AlphaGeometry, un sistem de IA care poate răspunde la unele întrebări de geometrie la fel de bine ca oamenii. Totuși, asta nu s-a întâmplat în cadrul unei competiții și nu a putut răspunde la alte discipline matematice, cum ar fi algebră și teoria numerelor, acestea fiind necesare pentru a câștiga o medalie la Olimpiada Internațională de Matematică.

Un singur punct sub pragul pentru medalia de aur

Cercetătorii de la Google au dezvăluit acum și AlphaProof, o Inteligență Artificială care poate rezolva o varietate largă de probleme matematice, precum și o versiune îmbunătățită pentru AlphaGeometry.

Atunci când ambele au fost testate cu întrebări de la ediția din acest an a olimpiadei, sistemele au răspuns corect la patru din șase întrebări, astfel că au obținut un scor de 28 din 42 de puncte posibile. Scorul a fost suficient pentru o medalie de argint și doar un singur punct sub pragul pentru medalia de aur din acest an.

„Inteligența Artificială va fi în cele din urmă mai bună decât oamenii”

Competiția a avut loc în Bath, Regatul Unit. 58 de participanți au câștigat aurul și 123 argintul.

„Suntem foarte conștienți cu toții că Inteligența Artificială va fi în cele din urmă mai bună decât oamenii la probleme matematică, dar viteza cu care progresează este uluitoare”, a declarat Gregor Dolinar, președintele Olimpiadei Internaționale de Matematică. „Să ratezi medalia de aur la IMO 2024 cu doar un punct este cu adevărat impresionant”, a adăugat Dolinar.

„Încă încercăm să înțelegem care este cauza”

Performanța sistemului AlphaProof este impresionantă, însă acesta funcționează lent, necesitând până la trei zile pentru a găsi soluții în loc de 4,5 ore pentru trei întrebări, așa cum este permis competitorilor. De asemenea, sistemul nu a reușit să răspundă la două întrebări din combinatorică, ramura matematicii care se ocupă cu studiul mulțimilor și aranjarea numerelor, potrivit NewScientist.

„Încă încercăm să înțelegem care este cauza”, a spus Alex Davies de la Google DeepMind.

Totodată, nu este clar cum ajunge la răspunsuri AlphaProof sau dacă folosește vreun fel de intuiție matematică la fel ca oamenii.

Cercetătorii de la Google au explicat că AlphaProof a fost antrenat cu milioane de probleme ce au acoperit o varietate de subiecte matematice de diverse grade de dificultate timp de mai multe săptămâni înainte de competiție, potrivit unui comunicat de presă. Înainte de competiția din acest an, AlphaGeometry 2 putea rezolva 83% dintre problemele de geometrie de la IMO din ultimii 25 de ani, în comparație cu rata de 53% atinsă de predecesorul său. La ediția din acest an a olimpiadei, Inteligența Artificială a rezolvat o problemă în 19 secunde.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Google DeepMind poate prezice vremea pe 10 zile în doar 60 de secunde

Ce au descoperit cercetătorii de la Google după ce au simulat apariția vieții?

Google a lansat o nouă Inteligență Artificială care „gândește” mai bine decât ChatGPT

Larry Page, cofondatorul Google, al 8-lea cel mai bogat om din lume. „Niciodată nu pierzi un vis, el doar ia forma unui hobby”