Home » Știință » Un studiu incredibil descoperă că numele are efect asupra feței

Un studiu incredibil descoperă că numele are efect asupra feței

Publicat: 01.08.2024

Oamenii au o abilitate extraordinară de a ghici numele unei persoane doar pe baza feței. Asta deoarece, potrivit unui nou studiu, numele are efect asupra feței.

Un nou studiu sugerează că acest lucru ar putea fi un caz de profeție autoîmplinită.

Când participanților li s-a arătat o fotografie a unui adult împreună cu patru opțiuni de nume, aceștia au ales numele corect cu o rată mult mai mare decât ar fi nimerit din întâmplare. Cu toate acestea, când li s-au arătat fețele unor copii, participanții nu au fost la fel de buni în a asocia fețele cu numele. Descoperirile sugerează că, pe măsură ce ne maturizăm, ne modificăm înfățișarea pentru a ne potrivi mai bine cu numele nostru, fie prin coafură, machiaj, ochelari, piercing-uri sau chiar expresii faciale. Așadar, numele are efect asupra feței.

„Am demonstrat că există construcții sociale sau structuri sociale, ceva care până acum a fost aproape imposibil de testat empiric”, explică Yonat Zwebner, expertă în marketing la Universitatea Reichman (Israel).

„Structurarea socială este atât de puternică încât poate influența înfățișarea unei persoane. Aceste descoperiri ar putea sugera măsura în care alți factori personali, chiar mai semnificativi decât numele, cum ar fi genul sau etnia, pot modela cine devin oamenii”, spune ea.

Primul studiu care demonstrează că numele are efect asupra feței

În trecut, studiile au găsit dovezi că înfățișarea unei persoane poate sugera numele său dat. Dar nu era clar dacă acest lucru i se datora faptului că oamenii primeau nume care se potriveau cu trăsăturile lor faciale inerente încă de când erau bebeluși sau dacă înfățișarea lor s-a dezvoltat în timp pentru a se potrivi mai bine cu numele primit la naștere.

Studiul actual testează această dezbatere dintre „înnăscut sau dobândit” folosind participanți umani și algoritmi de învățare automată. Cercetarea a fost realizată de experți de la Universitatea Reichman și Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel.

Într-un test, copiilor cu vârste între 8 și 12 ani și adulților cu vârste de peste 18 ani li s-a cerut să asocieze fețele și numele copiilor și adulților într-un test cu opțiuni multiple. Atât participanții tineri, cât și cei mai în vârstă, au fost la fel de buni în a asocia fețele adulților cu numele corespunzătoare, dar nu au reușit să facă același lucru pentru fotografiile copiilor de 9 sau 10 ani.

Chiar și atunci când aceste fețe tinere au fost îmbătrânite digital pentru a părea adulți, participanții nu au putut ghici numele lor peste nivelul întâmplării, ceea ce sugerează că înfățișarea unei persoane se schimbă după copilărie pentru a se potrivi mai bine cu numele în timp.

Oamenii cu nume similare seamănă între ei

Într-un test ulterior, algoritmii de învățare automată au fost antrenați să proceseze o colecție mai mare de date despre imagini faciale. Asemenea oamenilor care au asociat numele cu fețele, algoritmul a găsit că adulții cu același nume tind să arate mai asemănător între ei decât adulții cu nume diferite.

Dar același lucru nu a fost valabil pentru copii cu nume similare.

„La un loc, aceste descoperiri sugerează că până și înfățișarea poate fi influențată de un factor social precum numele, confirmând impactul puternic al așteptărilor sociale”, scriu Zwebner și colegii săi.

Echipa concluzionează că numele date la naștere sunt „etichete sociale” care pot influența înfățișarea unei persoane printr-o profeție autoîmplinită.

Pe măsură ce trec anii, explică cercetătorii, oamenii pot internaliza caracteristicile și așteptările asociate cu numele lor, integrându-le „conștient sau inconștient, în identitatea și alegerile lor”.

Cu alte cuvinte, modul în care „ar trebui” să arătăm conform așteptărilor societății pare să influențeze modul în care arată adulții. Când George Orwell a scris celebrul său citat „La 50 de ani, fiecare are fața pe care o merită”, s-ar putea să fi avut dreptate, scrie Science Alert.

Numele are efect asupra feței, dar nu se știe dacă e valabil pentru toate culturile

Atât participanții care au ghicit numele, precum și fețele și numele care au fost ghicite, erau israelieni vorbitori de ebraică, în timp ce studiul bazat pe învățare automată a folosit baze de date din SUA cu caucazieni albi, așadar, nu este clar dacă aceste descoperiri li se aplică și altor grupuri culturale și etnice.

Cercetătorii doresc acum să afle la ce vârstă începe o persoană să manifeste stereotipurile asociate cu numele său.

„Aceste rezultate sugerează că oamenii se dezvoltă conform stereotipurilor conferite la naștere”, concluzionează cercetătorii.

„Suntem creaturi sociale care sunt influențate de educație: unul dintre cele mai unice și individuale aspecte fizice ale noastre, înfățișarea facială, poate fi modelată de un factor social, numele nostru”, concluzionează oamenii de știință.

Studiul a fost publicat în PNAS.

Vă recomandăm să citiți și:

Prima tehnologie magnetică pentru controlul minții poate regla comportamentul, emoțiile sau foamea

Cum să ne acceptăm corpul cu tot cu „imperfecțiuni”?

Ce fac oncologii pentru a preveni riscul de cancer?

Furia femeilor – de ce înăbușirea acestei reacții le afectează sănătatea?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase