Home » Știință » Oamenii de știință au creat vasele de sânge artificiale, care imită venele umane

Oamenii de știință au creat vasele de sânge artificiale, care imită venele umane

Publicat: 02.08.2024

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie au creat cu succes vase de sânge artificiale, utilizând tehnologia de imprimare 3D.

Aceste tuburi inovatoare, asemănătoare gelului, seamănă foarte mult cu venele umane și au potențialul de a revoluționa operațiile de bypass cardiac, îmbunătățind rezultatele pentru nenumărați pacienți din întreaga lume. În plus, ele pot reduce costurile asistenței medicale și pot crește accesibilitatea la procedurile care salvează vieți.

De asemenea, poate duce la o medicină personalizată în îngrijirea cardiovasculară, permițând în același timp dezvoltarea de vase de sânge artificiale adaptate pentru a răspunde nevoilor individuale ale pacienților.

„Grefa 3D poate fi realizată în grosimi de la 1 la 40 mm în diametru, pentru o gamă largă de aplicații, iar flexibilitatea sa înseamnă că ar putea fi integrată cu ușurință în corpul uman”, se arată în comunicat.

Dr. Norbert Radacsi, cercetătorul principal al studiului, a declarat că rezultatele cercetării lor au abordat o provocare de lungă durată în domeniul ingineriei țesuturilor vasculare, și anume producerea unui canal cu proprietăți biomecanice similare venelor umane, scrie InterestingEngineering.

„Viziunea unor opțiuni de tratament îmbunătățite pentru pacienții cu boli cardiovasculare ar putea deveni realitate”, a declarat Radacsi.

O integrare perfectă în corpul uman

Operația de bypass cardiac este o procedură obișnuită efectuată pentru a restabili fluxul sanguin către mușchiul inimii atunci când arterele coronare se blochează sau se îngustează.

În mod tradițional, această operație implică recoltarea de vene din corpul pacientului. Cu toate acestea, acest proces poate duce la complicații precum cicatrici, durere și un risc crescut de infecție. În plus, deși grefele sintetice mici oferă o alternativă, integrarea lor în organism poate fi dificilă și sunt predispuse la eșec.

Însă aceste vase de sânge imprimate 3D recent dezvoltate oferă o soluție promițătoare la aceste provocări. Oferind o alternativă ușor disponibilă și personalizabilă la venele recoltate, această tehnologie ar putea elimina necesitatea unor zone chirurgicale suplimentare pe corpul pacientului.

Potențialul îmbunătățit de integrare al acestor vase artificiale ar putea duce, de asemenea, la rezultate mai bune pe termen lung pentru pacienții cu bypass. Echipa de cercetare a atins această etapă prin intermediul unui proces în două etape.

Mai întâi, au folosit o imprimantă 3D echipată cu un ax rotativ pentru a produce grefe tubulare dintr-un gel pe bază de apă. Apoi, au întărit aceste grefe prin electrospinning, o tehnică care utilizează înaltă tensiune pentru a aplica un strat ultra-subțire de nanofibre biodegradabile din poliester.

Cercetarea poate ajuta și în alte domenii ale medicinei regenerative

Vasele artificiale rezultate au prezentat o rezistență comparabilă cu cea a vaselor de sânge naturale și posedă o flexibilitate care sugerează o integrare perfectă în corpul uman. Acestea pot fi produse în diferite dimensiuni, de la 1 la 40 mm în diametru, ceea ce le face adaptabile la diverse aplicații în chirurgia vasculară.

Cercetarea poate ajuta și în alte domenii ale medicinei regenerative, datorită capacității sale de a crea structuri complexe, biomimetice prin imprimare 3D și electrospinning.

În special, cercetătorii intenționează acum să testeze vasele de sânge artificiale pe modele animale în faza următoare. În cazul în care testele vor avea succes și rezultatele vor fi încurajatoare, cercetătorii vor trece la testarea vaselor artificiale imprimate 3D la om.

Având în vedere faptul că bolile cardiovasculare reprezintă în prezent una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, inovațiile de acest gen sunt extrem de importante.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au reușit să detecteze medicamentele prezente în sânge folosind transpirația din degete

Dacă păsările sunt dinozauri, de ce nu au sânge rece?

Sângele oamenilor care trăiesc foarte mult dezvăluie de ce sunt atât de diferiți

Rezultate foarte bune pentru un nou medicament împotriva cancerului de sânge

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase