Consumul moderat de alcool nu este, până la urmă, benefic pentru sănătate, arată un studiu

31 07. 2024, 10:00

Studiile care sugerează că alcoolul poate fi bun pentru tine cu moderație – și chiar îți poate prelungi viața – se pot baza pe metode de cercetare eronate, potrivit unei echipe de oameni de știință hotărâți să clarifice această concepție omniprezentă.

Psihologul Tim Stockwell și epidemiologul Jinhui Zhao, ambii de la Universitatea Victoria din Canada, au condus cel mai recent studiu pentru a verifica dacă afirmația – și cercetările care o susțin – rezistă în fața unei noi analize.

Meta-analiza lor verifică 107 studii științifice care au investigat asocierea dintre consumul de alcool și riscul de deces din orice cauză. Această serie include date privind un total de 4 838 825 de participanți și 425 564 de decese înregistrate. Aceștia au împărțit studiile în funcție de calitate, pentru comparație.

Această stratificare a eliminat studiile afectate de „prejudecățile de abstinență”, în care includerea unei persoane în grupul de control pentru că se abține de la consumul de alcool nu ia în considerare obiceiurile sale de consum de alcool, de-a lungul vieții.

Analiza verifică 107 studii științifice

Meta-analiza a confirmat faptul că riscul relativ mediu de deces din orice cauză a fost mult mai mare în rândul băutorilor cu volum redus (adică „moderați”), în studiile pe care Stockwell și echipa le consideră de „înaltă calitate” în funcție de mai multe criterii, scrie ScienceAlert.

Studiile de înaltă calitate le-au inclus pe cele care nu au fost afectate de prejudecățile de abstinență în grupul de referință, dar și pe cele care au utilizat cohorte mai tinere, care au exclus participanții bolnavi, au evaluat consumul de alcool în mai puțin de 30 de zile, nu au controlat statutul de fumător și nu au controlat statutul socioeconomic.

Cercetătorii au constatat că studiile de calitate inferioară, cele cu participanți mai în vârstă și care nu făceau distincție între foștii băutori și cei care se abțin pe viață erau cele care asociau consumul de alcool cu longevitatea.

Alcoolul poate conduce la fumat

Studiile privind alcoolul și mortalitatea controlează adesea fumatul, deoarece acesta este legat atât de consumul de alcool, cât și de mortalitatea mai ridicată. Dar fumatul poate influența și modul în care alcoolul afectează sănătatea.

De exemplu, alcoolul poate conduce la fumat și poate crește nevoia de fumat la băutorii înrăiți, iar reducerea consumului de alcool a fost asociată cu renunțarea la fumat.

Autorii notează că relația dintre statutul socioeconomic și mortalitatea legată de alcool necesită, de asemenea, studii suplimentare. Un studiu 2023 a constatat că un consum ridicat de alcool a crescut riscul de mortalitate la persoanele cu un statut socioeconomic scăzut, mai puțin la persoanele cu un nivel mediu și deloc la persoanele cu unul ridicat.

Acest studiu a fost publicat în Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Vă recomandăm să mai citiți și:

România este cea mai ieftină țară membră UE pentru alimente și băuturi nealcoolice

Un sindrom misterios și rar face ca organismul uman să „producă” alcool

De ce nu este bine să bei alcool, iar apoi să te culci în timpul unui zbor lung?

Lege adoptată în Parlament: Fără alcool, tutun și băuturi energizante vândute minorilor