Home » Știință » Ce se întâmplă cu ochii noștri atunci când respirăm?

Ce se întâmplă cu ochii noștri atunci când respirăm?

Publicat: 29.07.2024

În mod misterios, ochii noștri se pot schimba în funcție de respirația noastră. Într-un nou studiu, cercetătorii din Suedia și Țările de Jos au descoperit că dimensiunea pupilelor fluctuează cu fiecare inspirație și expirație.

De peste 100 de ani, am înțeles că pupilele răspund la mult mai mult decât la lumină, dar studiile privind extinderea și contractarea acestor găuri negre fără profunzime odată cu respirația noastră au fost contradictorii.

Unele cercetări sugerează că pupilele se dilată atunci când inspirăm, în timp ce o analiză din 2022 a constatat că există „dovezi neconcludente” pentru acest fenomen.

Astfel, Martin Schaefer de la Institutul Karolinska din Suedia și colegii săi și-au propus să abordeze limitările studiilor anterioare.

Într-o serie de experimente, echipa a utilizat o cameră specială pentru a măsura dimensiunile pupilelor a peste 100 de voluntari în timp ce aceștia erau în repaus și efectuau o sarcină vizuală.

Pupilele mai mici ajută la distingerea detaliilor

„Dimensiunea pupilei atinge în mod constant minimul în jurul începerii inhalării și maximul în timpul exhalării”, scriu cercetătorii în raportul lor, care așteaptă în prezent revizuirea de către colegi.

Același model a fost prezent atunci când voluntarii au efectuat o sarcină vizuală simplă sau doar s-au holbat la un loc, când au respirat pe nas sau pe gură.

Dar cercetătorii au câteva teorii cu privire la aceste dimensiuni ale pupilelor. Studiile anterioare sugerează că pupilele mai mici ajuta la distingerea detaliilor, în timp ce pupilele mai mari sunt mai bune la detectarea stimulilor slabi.

Indicatori de diagnostic mai puternici

„Constatările noastre sugerează posibilitatea ca percepția vizuală însăși să se desfășoare ciclic între optimizarea pentru discriminare în timpul inhalării și detectarea în timpul exhalării în cadrul unei singure respirații„, scriu Schaefer și echipa.

Dimensiunile pupilelor se modifică, de asemenea, în funcție de stările emoționale (cum ar fi lărgirea în caz de frică), excitare fizică și ca răspuns la medicamente (cum ar fi lărgirea ca răspuns la antidepresive).

Medicii se pot folosi de pupilele noastre pentru a evalua nivelul de conștiință și pentru a detecta afecțiunile mintale, astfel încât, dacă ar înțelege mai multe despre comportamentul lor, acestea ar deveni indicatori de diagnostic mai puternici, scrie ScienceAlert.

Oamenii de știință au identificat recent mecanismul care stă la baza unora dintre aceste modificări, dar, la fel ca în cazul aderenței mărimii pupilelor la ciclul respirator, motivul pentru care se produc multe dintre aceste modificări, rămâne un mister.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Boala misterioasă care face ochii să strălucească precum o galaxie

Un studiu a descoperit de ce peștii africani au ochii mai mari

Unele planete ar putea arăta ca niște „ochi uriași”, cred astronomii

Ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de diagnostic

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase