Un studiu a identificat noi biomarkeri ai bolii Alzheimer
Progresele recente în studiul proteomilor (adică întreaga gamă de proteine exprimate de celulele și țesuturile umane) au deschis noi oportunități pentru identificarea markerilor biologici ai anumitor boli sau tulburări mintale. Acest lucru ar putea, la rândul său, să contribuie la prevenirea, diagnosticarea și tratarea acestor afecțiuni medicale.
Cercetătorii de la Universitatea Fudan și-au propus recent să examineze proteinele din lichidul cefalorahidian (LCR) al persoanelor cu și fără boala Alzheimer (AD).
Rezultatele analizelor și experimentelor lor, prezentate într-o lucrare publicată în Nature Human Behavior, au scos la iveală proteine specifice din LCR care ar putea servi drept biomarkeri ai bolii.
„Lucrarea noastră recentă a apărut din nevoia urgentă de a îmbunătăți diagnosticul precoce și predicția AD”, au declarat Jintai Yu și Yu Guo, coautori ai lucrării, pentru Medical Xpress. „Acest studiu a fost inspirat de înțelegerea crescândă a faptului că Alzheimer are o fiziopatologie complexă și multifațetată pe care metodele actuale de diagnosticare nu reușesc să o capteze în mod cuprinzător”.
Obiectivul principal al studiului recent realizat de Yu, Guo și colegii lor a fost de a identifica biomarkeri specifici în CSF uman care ar putea ajuta la detectarea cu exactitate a AD și la predicția progresiei acesteia.
Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii au analizat probe de LCR extrase de la pacienți diagnosticați cu AD, care se aflau în diferite stadii ale bolii, precum și probe de la indivizi cognitiv normali.
Noi oportunități pentru identificarea anumitor boli sau tulburări mintale
„Am utilizat proteomica multiplex, o metodă sofisticată care permite măsurarea simultană a mai multor proteine în cadrul unei probe”, au declarat Yu și Guo. „Această tehnică a implicat spectrometria de masă, care este extrem de sensibilă și capabilă să detecteze chiar și schimbări infime în nivelurile de proteine”.
Analizele efectuate de Yu, Guo și colegii lor au scos la iveală proteine care sunt legate de patologia de bază a bolii Alzheimer, identificând în același timp proteine care ar putea indica inflamații, leziuni neuronale și alte perturbări ale proceselor fiziologice umane.
Prin compararea profilurilor proteomice ale pacienților diagnosticați cu AD cu cele ale persoanelor de control, ei au descoperit noi biomarkeri care ar putea ajuta la diagnosticarea și estimarea progresiei AD.
„Cea mai notabilă descoperire a acestui studiu este identificarea noului biomarker CSF YWHAG”, au declarat Yu și Guo, potrivit MedicalXpress.
Instrumente pentru diagnosticarea precisă a bolii Alzheimer
Pentru a evalua eficacitatea biomarkerilor pe care i-au identificat, cercetătorii au efectuat un alt studiu de urmărire pe o cohortă independentă și externă de pacienți. Rezultatele acestui studiu au validat puterea biomarkerilor.
În plus, utilizând datele autopsiei, autorii au arătat că biomarkerii pe care i-au identificat ar putea ajuta la distingerea între probele extrase de la persoanele decedate cu AD și cele extrase de la alte persoane care nu au primit niciodată un diagnostic de AD, depășind biomarkerii existenți utilizați pentru diagnosticarea bolii.
Folosind tehnici sofisticate de analiză a proteomilor, cercetătorii au reușit să dezvăluie modificările moleculare asociate cu AD, care s-au dovedit a fi o țintă de diagnostic foarte promițătoare.
În viitor, acest studiu ar putea contribui la dezvoltarea unor instrumente de înaltă precizie pentru diagnosticarea precisă a bolii Alzheimer, precum și a unor intervenții terapeutice precoce țintite.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
Cercetătorii au inversat leziunile sinapselor cauzate de Alzheimer la șoareci
Planta care ar putea încetini îmbătrânirea și reduce riscul de Alzheimer