Home » Știință » Ar putea să ajute roboții la eradicarea buruienilor?

Ar putea să ajute roboții la eradicarea buruienilor?

Ar putea să ajute roboții la eradicarea buruienilor?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.07.2024

Serviciile robotizate permit fermierilor să se bazeze mai puțin pe substanțele chimice. „Acest lucru rezolvă o mulțime de probleme”, spun fermierii.

Într-o zi toridă de vară din centrul statului Kansas, câmpurile agricole strălucesc în căldură, în timp ce Clint Brauer privește o echipă de roboți, care taie neobosit buruienile ce le stau în cale, evitând în același timp, culturile în creștere.

Mașinile alimentate cu baterii, lungi de 1,2 metri și late de 0,6 metri, își croiesc drum prin câmpuri cu precizie, fără a fi ghidate de mâna omului.

Roboții alimentați cu baterii, ajutor real în agricultură

Brauer, un fost director în domeniul tehnologiei stabilit în California, consideră că roboții sunt instrumente esențiale pentru a-i ajuta pe fermieri să reducă dependența de substanțele chimice și să protejeze mai bine sănătatea lor și a mediului.

Compania sa de tehnologie agricolă Greenfield construiește și programează acum roboții într-o magazie din spatele unei vechi ferme în care a locuit bunica sa. Douăzeci de fermieri s-au înscris pentru serviciile robotizate în acest sezon, iar compania speră să prelucreze 2.023 de hectare în acest an, potrivit The Guardian.

Fermierii se luptă de secole cu buruienile de pe câmpurile lor – smulgându-le, tăindu-le și nimicindu-le cu o serie de unelte. Buruienile „concurează” cu culturile pentru umiditatea și substanțele nutritive din sol și pot bloca lumina soarelui necesară pentru creșterea culturilor, reducând astfel randamentul final.

În ultimii peste 50 de ani, eradicarea chimică a fost metoda preferată împotriva acestora. Agricultorii obișnuiesc să aplice mai multe produse chimice de erbicidare pe câmpurile lor într-un singur sezon.

Însă, pe măsură ce utilizarea substanțelor chimice s-a extins, au apărut și dovezi științifice conform cărora expunerea la substanțele toxice din erbicide poate provoca boli. Pe lângă legătura dintre glifosat și cancer, paraquat, o substanță chimică care distruge buruienile, a fost asociată cu boala Parkinson. Un alt erbicid agricol comun, atrazina, poate fi dăunător pentru sănătatea reproducerii și este legat de mai multe alte probleme de sănătate.

Buruienile au devenit imune la substanțe

Din păcate, utilizarea pe scară largă a erbicidelor în agricultură a alimentat rezistența buruienilor, astfel încât mulți fermieri se luptă să controleze extinderea acestora pe câmpurile lor chiar și cu aplicații repetate de erbicide.

Companiile care produc roboți de erbicidare beneficiază de sprijin financiar din partea fondurilor de capital de risc, a investitorilor privați și a marilor companii alimentare și agricole, dornice să parieze pe roboți ca mijloc de promovare a unei producții alimentare mai durabile.

Roboții compacți sunt alimentați de panouri solare fixate pe partea superioară a fiecărei mașini și sunt proiectați să lucreze autonom, dormind și trezindu-se pe câmpurile agricole.

Compania a implementat 50 de roboți în această vară în câmpurile de sfeclă de zahăr din Midwest-ul SUA, cu scopul de a-și crește flota la 500 pentru a o utiliza la o gamă extinsă de culturi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Laboratoare secrete din Ucraina pregătesc o armată de roboți pentru a lupta cu Rusia

Avertismentul oamenilor de știință: Roboții învață să mintă tot mai bine!

VIDEO: A fost creată palma robotică ce imită simțul tactil uman

Oamenii de știință au creat inima biorobotică ce bate precum cea reală

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase