Energia vie și dinamică pe care o poate aduce furia poate fi prea ușor transformată într-un sentiment de nemulțumire, impenetrabil și greu de înțeles.
În egală măsură, s-ar putea să existe tot felul de sentimente importante ascunse sub supărare, care nu vor putea fi exprimate dacă furia nu poate fi simțită, eliberată și exprimată mai întâi.
Înțelegerea acestui lucru este crucială pentru relații, arată The Guardian.
„Până acum câțiva ani, ori de câte ori simțeam că se pregătește o ceartă cu soțul meu ieșeam din cameră și închideam ușa. Un lucru care m-a făcut să-mi dau seama de gravitatea acestei situații a fost o discuție cu un psihanalist: Am doar două cuvinte pentru o femeie care nu se poate înfuria pe soțul ei, a spus el. Tic și tac”, spune Moya Sarner, psihoterapeut.
Ideea principală este aceea că furia și conflictul sunt inevitabile și esențiale pentru supraviețuire.
„A fost nevoie de multă terapie pentru ca eu să înțeleg că, încercând să opresc oxigenul acestor dispute prin părăsirea camerei, încercam de fapt să închid ușa propriei mele furii. Sufocam sentimentele soțului meu, precum și pe ale mele – și relația noastră, răpindu-ne șansa de a ne certa, de a ne exprima, de a ne înțelege și de a ne împăca din nou”, explică Sarner.
Aceasta explică faptul că este important să fim capabili să exprimăm supărarea, iar gestionarea acestor situații este o muncă în desfășurare.
„Cu cât tratez mai mulți pacienți în psihoterapie și cu cât primesc mai multă psihanaliză în calitate de pacient, cu atât mai mult cred că furia este adesea cel mai greu sentiment de experimentat. Mai mult decât tristețea, mai mult decât dragostea, mai mult decât ura, mai mult decât durerea, furia este reprimată, sau acționată, sau beată sau drogată, sau ucisă, sau trimisă la culcare”, mai spune Moya Sarner.
Până și albinele au sentimente. Ce se întâmplă în creierul celor mai harnice insecte?
Vasili Kandinsky, pictorul care a transmis sentimente și sunete prin forme și culori
De ce oamenilor le este greu să creadă că și animalele au sentimente?