Mutările repetate afectează sănătatea mintală a copiilor
Într-un nou studiu, oamenii de știință au descoperit o legătură sumbră între mutările repetate și riscul de depresie la copii.
Potrivit cercetării, persoanele care s-au mutat frecvent în copilărie și în primii ani ai adolescenței sunt mai predispuse să sufere de depresie la vârsta adultă.
Studiul a fost publicat în revista JAMA Psychiatry.
Acest nou studiu realizat în Danemarca și Anglia a arătat că mutările repetate în copilărie au avut un efect mai mare asupra sănătății mintale la vârsta adultă chiar decât sărăcia din copilărie.
Mutările repetate cresc riscul de depresie indiferent de venituri
Analizând peste un milion de înregistrări pentru fiecare persoană născută în Danemarca între 1982 și 2003, cercetătorii au constatat că aproximativ 35.000 de persoane (2,3%) au fost diagnosticate cu depresie la vârsta adultă.
Deși cei care au crescut în cartiere mai sărace erau mai susceptibili să fie deprimați la vârsta adultă, cercetătorii au descoperit că, chiar și după ajustarea pentru alți factori individuali, persoanele care s-au mutat de mai multe ori între vârstele de 10 și 15 ani aveau șanse cu 61% mai mari de a dezvolta depresie decât cei care nu s-au mutat, notează Futurism.
„Chiar dacă proveneai din cele mai sărace comunități, să nu te muți era benefic pentru sănătatea ta”, a explicat Clive Sabel, autorul principal al studiului și geograf la Universitatea Plymouth (Anglia).
Sabel a spus că cercetarea realizată împreună cu colegii de la Universitatea Aarhus (Danemarca) și Universitatea din Manchester (Marea Britanie) a sugerat și o inversare a aceluiași principiu.
„Chiar dacă proveneai dintr-un cartier bogat, dar te-ai mutat de mai multe ori, șansele de depresie erau mai mari decât dacă nu te-ai fi mutat și ai fi venit din cele mai sărace cartiere”, a explicat el.
Ce motiv stă la baza acestui efect?
Și mai surprinzător, cercetarea a sugerat că chiar și adulții care s-au mutat din cartiere mai sărace în cartiere mai bogate în copilărie aveau un risc de depresie cu 13% mai mare. În comparație, cei care s-au mutat din cartiere mai bogate în cartiere mai sărace în copilărie erau cu aproximativ 18% mai susceptibili să fie deprimați la vârsta adultă, conform cercetării.
Deși articolul în sine nu a prezentat nicio ipoteză despre efect, Sabel a oferit propria sa speculație.
„Este o vârstă vulnerabilă, când copiii trebuie să facă o pauză și să se recalibreze. Credem că datele noastre indică ceva legat de perturbări în copilărie pe care nu le-am studiat suficient și nu le înțelegem”, a speculat geograful.
Cu toate acestea, Sabel insistă că, într-un punct esențial, cercetarea este clară.
„Literatura indică clar că stabilitatea în copilărie, în special în copilăria timpurie, este foarte, foarte importantă”, a spus el.
Vă recomandăm să citiți și:
Vrei să pierzi din grăsime și să îți crești mușchii? Iată ce recomandă nutriționistul
Un compus natural din măsline ar putea trata diabetul și obezitatea
Femeile expuse la substanțe chimice ar putea alăpta mai puțin
Utilizatorii de antidepresive ar putea renunța la tratament doar cu ajutorul medicului de familie