Home » Știință » Prima tehnologie magnetică pentru controlul minții poate regla comportamentul, emoțiile sau foamea

Prima tehnologie magnetică pentru controlul minții poate regla comportamentul, emoțiile sau foamea

Publicat: 25.07.2024

Cercetătorii de la Institutul de Științe Fundamentale (IBS) și Universitatea Yonsei din Coreea de Sud au dezvoltat Nano MIND, primul dispozitiv din lume care modulează circuitele neuronale cerebrale profunde folosind magnetismul.

Denumit Magnetogenetic Interface for NeuroDynamics (MIND), dispozitivul ar putea debloca funcții ale creierului, precum emoțiile, cogniția și chiar motivația.

De-a lungul a milioane de ani de evoluție, creierul uman a devenit o rețea complexă de neuroni care poate procesa cantități mari de sarcini într-un mod extrem de eficient.

Startup-uri precum Neuralink a lui Elon Musk doresc să exploateze această rețea și să deblocheze imensa putere de procesare a creierului pentru a îndeplini anumite funcții.

Cu toate acestea, creierul uman este, de asemenea, centrul unor funcții complexe precum emoțiile, comportamentul social și cunoașterea. Aceste funcții au fost dificil de reprodus în inteligența artificială și variază de la un om la altul, scrie InterestingEngineering.

O echipă de cercetare condusă de Jinwoo Cheon, profesor de biochimie la Universitatea Yonsei, a dorit să afle dacă aceste funcții ar putea fi controlate cu precizie folosind tehnologia fără fir.

Primul dispozitiv care modulează circuitele neuronale cerebrale prin magnetism

Știința medicală nu este străină de utilizarea câmpurilor magnetice în scopuri imagistice. Spre deosebire de tehnologii precum razele X, câmpurile magnetice pot pătrunde în țesuturi fără niciun risc de expunere. Acesta este motivul pentru care oamenii de știință au încercat să controleze circuitele cerebrale cu ajutorul magnetismului. Cu toate acestea, ei nu au obținut încă prea mult succes.

Pentru a depăși aceste probleme, cercetătorii de la IBS și Universitatea Yonsei au utilizat nanoparticule magnetizate pentru a activa selectiv zone ale creierului și circuitele asociate acestora.

Folosind exprimarea selectivă a particulelor nanomagnetice prin rotirea câmpurilor magnetice în momente precise, cercetătorii au obținut controlul spațio-temporal al activității neuronale – au putut viza în mod specific zone la intervale de timp dorite pentru a obține doar funcțiile dorite.

Cercetătorii au lucrat cu șoareci ca modele pentru studiile lor și au obținut rezultate fenomenale. Cercetătorii și-au demonstrat tehnologia prin activarea selectivă a receptorilor GABA din zona preoptică medială a creierului (MPOA), care este responsabilă de controlul inhibitor al apetitului la șoareci și șobolani.

Prima tehnologie din lume pentru controlul minții

Echipa a reușit să activeze neuronii inhibitori ai căii, ceea ce a crescut comportamentul alimentar și apetitul cu 100 la sută la șoarecii testați. Atunci când receptorul GABA a fost activat, comportamentul alimentar a scăzut la 50 la sută, iar cercetătorii au observat o reducere a apetitului la șoareci.

Experimentele demonstrează că tehnologia Nano-MIND nu numai că poate fi utilizată selectiv, dar poate fi, de asemenea, aplicată în siguranță pentru a crește și a diminua funcțiile creierului.

„Aceasta este prima tehnologie din lume care controlează regiuni specifice ale creierului folosind câmpuri magnetice în mod liber”, a declarat Jinwoo Cheon, directorul Centrului de nanomedicină de la IBS.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Nature Nanotechnology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Păsările de noapte” tind să aibă o minte mai ageră

Cercetătorii au găsit celula care își amintește alergiile

Particula care își amintește trecutul, descoperită cu un computer cuantic

„Seifurile Apocalipsei” care păstrează semințe, amintiri sau bacterii pentru viitorul omenirii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase