Home » Știință » Ce fac oncologii pentru a preveni riscul de cancer?

Ce fac oncologii pentru a preveni riscul de cancer?

Ce fac oncologii pentru a preveni riscul de cancer?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.07.2024

Deși statisticile arată că una din două persoane va face cancer, mulți dintre noi sunt prost informați cu privire la ceea ce putem face pentru a-l preveni. Cum își trăiesc viața oncologii pe baza a ceea ce știu?

Medicii împărtășesc secretele unei vieți sănătoase și riscurile care merită asumate – sau nu.

1. Nu fumați

„Singura cantitate sigură de fumat este să nu fumezi, având în vedere cât de dependentă este nicotina”, spune oncologul Charles Swanton, care tratează pacienții cu cancer pulmonar și este clinician-șef pentru Cancer Research UK.

Fiind martor la drama pacienților cu cancer pulmonar, Swanton ne reamintește cât de devastatoare pot fi consecințele fumatului.

Și, adaugă el: „Fumatul nu cauzează doar cancer pulmonar, ci și boli cardiovasculare, cum ar fi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și demență vasculară – pe lângă alte 15 tipuri de cancer”.

2. Încercați să mențineți o greutate sănătoasă

Dr. Shivan Sivakumar, un oncolog care tratează pacienții din Birmingham, spune că aproximativ 70% din cazurile de cancer hepatic pe care le vede sunt legate de obezitate.

„Alcoolul are un impact, dar nici pe departe la același nivel. În cazul cancerului, marea cauză despre care vă vorbește toată lumea este fumatul. Dacă ne uităm la statisticile actuale, aproximativ 13% din populația Marii Britanii sunt fumători activi și probabil că acest procent va scădea la mai puțin de 10% în următorii câțiva ani. În ceea ce privește obezitatea și supraponderalitatea, una din trei persoane din populația Angliei este supraponderală, iar încă una din trei este obeză. Așadar, acesta este acum un factor de risc mult mai important”, spune el.

Joe O’Sullivan, oncolog și profesor de radio-oncologie la Universitatea Queen din Belfast, este de acord. Cel mai mare factor al stilului de viață pentru cancerul de prostată este greutatea, spune el.

„Prea multă grăsime, prea multă carne, prea mulți carbohidrați. Orice vă dă o burtă mai mare – mai mult de o talie de 86-91cm crește riscul. Tipul de dietă pe care îl asociem cu lumea occidentală, o mulțime de grăsimi saturate și consumul mai multor calorii decât aveți nevoie”, explică acesta.

3. Redu consumul de carne

Saunders subliniază faptul că aproximativ 13% din cazurile de cancer intestinal sunt legate de consumul excesiv de carne procesată sau roșie, potrivit The Guardian.

Medicii sunt precauți în ceea ce privește propriul lor consum: O’Sullivan nu mănâncă carne roșie, iar Swanton și-a redus consumul.

Sivakumar spune că urmează o dietă bazată pe plante, deși motivul este în principal din motive de cruzime față de animale, mai degrabă decât din cauza riscului de cancer.

Totuși, chiar dacă toată lumea ar mânca 50 g de slănină în plus în fiecare zi, acest lucru ar crește incidența cancerului de colon de la 6% la 7%.

„Cred că este vorba despre a avea o dietă sănătoasă și echilibrată și de a mânca ocazional un dulce sau o friptură”, spune Sivakumar.

4. Evitați alimentele ultraprocesate

„Alimentele procesate ar putea fi un motiv pentru care tot mai mulți oameni tineri fac cancer”, spune Sivakumar.

Încă nu a fost descifrat cu adevărat acest lucru. Știm că alimentele procesate în general conțin o mulțime de lucruri pe care produsele alimentare normale nu le conțin.

5. Bea mai puțin alcool

O’Sullivan a renunțat la alcool: „Sunt un adevărat sfânt”, spune el.

Însă Swanton recunoaște că bea câte un pahar de vin, iar Saunders bea ocazional.

Sivakumar spune că există dovezi care arată că fumatul și obezitatea sunt factori de risc mult mai mari pentru cancer.

„Nu beți în exces”, spune el, „dar bucurați-vă de viață”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Consumul zilnic de băuturi carbogazoase crește riscul de cancer intestinal

Un studiu arată câte dintre decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite

OMS avertizează că talcul este „probabil cancerigen” pentru oameni

În curând, Inteligența Artificială ar putea detecta cancerul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase