Oamenii de știință au reușit imposibilul și au făcut unt din… aer

25 07. 2024, 12:00

Unt făcut din aer și nu din lapte de vaci? Un start-up din California susține că a pus la punct un proces complex care elimină produsul provenit de la animale și, în același timp, face ca alternativa fără lapte să aibă un gust la fel de bun.

Savor, susținută de miliardarul Bill Gates de la Microsoft, a experimentat crearea de alternative fără lactate la înghețată, brânză și lapte, utilizând un proces termochimic, care îi permite să construiască molecule de grăsime, creând lanțuri de dioxid de carbon, hidrogen și oxigen. Compania a anunțat acum o nouă alternativă de unt fără animale.

Reducerea consumului de carne și produse lactate este una dintre modalitățile esențiale prin care omenirea își poate reduce impactul asupra mediului, deoarece producția animală este o sursă semnificativă de gaze cu efect de seră, notează The Guardian.

Unt de vacă fără… vacă

Savor susține că produsele sale vor avea o amprentă de carbon semnificativ mai mică decât cele pe bază de animale. „Untul” ar putea ajunge la mai puțin de 0,8 g CO2 echivalent pe calorie. Amprenta climatică standard a untului real nesărat cu 80% grăsime este de aproximativ 2,4 g CO2 echivalent pe calorie.

„În prezent, suntem în faza precomercială și lucrăm la obținerea aprobării de reglementare pentru a putea vinde untul nostru. Nu ne așteptăm să putem avansa cu niciun fel de vânzări până cel puțin în 2025”, a declarat Kathleen Alexander, director executiv al Savor.

Alternativele la carne și produse lactate au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, însă unele dintre ele nu au aceeași aromă. Savor spune că aroma untului său este mai exactă.

Marea provocare: acceptul consumatorilor

„Până acum, am avut paneluri de degustare informale cu zeci de persoane”, a mai declarat Alexander.

Întrebarea este acum dacă cumpărătorii vor accepta astfel de grăsimi sintetice. A convinge oamenii să renunțe la produsele lactate și de carne preferate pentru alimente mai „experimentale” poate reprezenta o provocare.

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, industria zootehnică, care cuprinde toate culturile de produse lactate și de carne, este responsabilă pentru 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Virusul gripei aviare de la vaci a suferit mutații. Care este pericolul pentru oameni?

Un strămoș al vacilor cântărea doar 450 de grame

Vacile lui Mark Zuckerberg sunt hrănite cu nuci macadamia și bere

Gripa aviară s-ar putea răspândi la vacile din toată lumea, avertizează OMS