Home » Știință » Furia femeilor – de ce înăbușirea acestei reacții le afectează sănătatea?

Furia femeilor – de ce înăbușirea acestei reacții le afectează sănătatea?

Furia femeilor – de ce înăbușirea acestei reacții le afectează sănătatea?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.07.2024

Sorbind un ceai într-o cafenea londoneză, Cox nu pare o femeie care să aibă prea multe motive să zbiere. Psihoterapeut cu studii la Cambridge și instruit la Clinica Tavistock, Cox este gazdă (împreună cu scriitoarea și actrița Salima Saxton) a podcastului „Women Are Mad” (Femeile sunt nebune – trad.) și este pe cale să își publice prima carte.

Ambele sunt răspunsuri la ceva ce a tot observat la pacientele sale: o furie reprimată, înăbușită, despre care acestea erau foarte reticente să vorbească.

Trăim într-o epocă a furiei, în care furia față de nedreptățile politice și sociale percepute se revarsă la nesfârșit pe rețelele de socializare, în proteste de stradă precum marșurile recente din Gaza și, în ultima vreme, în dezbaterile electorale.

Planeta se află, de asemenea, sub zodia furiilor

Cartea a fost inspirată de propria furie a lui Cox față de uciderea lui Sarah Everard de către un ofițer de poliție în serviciu. Dar ea se concentrează mai puțin pe acest tip de furie exprimată public și mai mult pe cea intimă, înăbușită. Cox a lucrat anterior în domeniul psihologiei judiciare, mai ales cu infractori violenți de sex masculin.

„Eram obișnuită să stau în găleata lor de furie”, spune ea.

Ceea ce nu se aștepta era să găsească aceleași sentimente la femeile din cabinetul ei privat: „Este evident că se prezintă în mod foarte diferit. Ele vin spunând: Am migrene, am un sindrom teribil al colonului iritabil, anxietatea mea este foarte mare, sunt foarte deprimată. Dar trebuie doar să te scarpini puțin și sentimentul acela iese la iveală.”

Exprimarea furiei ajută femeile să meargă mai departe

Cox a început să se întrebe dacă furia reprimată ar putea afecta sănătatea mintală – și uneori fizică – a femeilor și dacă recunoașterea și exprimarea acesteia le-ar putea ajuta să meargă mai repede mai departe.

Specialista subliniază că asta nu sugerează că diagnosticele cu care au ajuns clientele sale, de la atacuri de panică la dureri cronice nu sunt reale. Mai degrabă, ea susține că un diagnostic nu este întotdeauna întreaga poveste și că, pentru multe femei, povestea este mai complicată decât pare, potrivit The Guardian.

O analiză BBC a 10 ani de date, care urmărește aspecte precum accesul la alimente, ocuparea forței de muncă și bunăstarea în întreaga lume, a constatat că, până în 2021, femeile au fost mai furioase decât bărbații cu o marjă de șase puncte procentuale, diferența crescând în timpul pandemiei.

Furia femeilor diferă de cea a bărbaților, susține Cox, deoarece femeile sunt condiționate într-o societate patriarhală să nu o arate public (la fel cum bărbații sunt condiționați să nu arate tristețe sau teamă).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Brânza ne face fericiți și ar putea avea și beneficii pentru sănătate

Ingredientul adăugat în beton care ar putea aduce beneficii pentru sănătate și mediu

Bărbații care au copii se confruntă cu un risc ascuns pentru sănătate

Munca în grădină, mai ales la oraș, are mari beneficii pentru sănătate, arată un studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase