A fost numit miracolul dimineții să te trezești înaintea tuturor și să câștigi mai multe ore din zi. Dar te face de fapt mai productiv și mai concentrat dacă ești matinal?
Trezitul foarte devreme a căpătat popularitate în special în rândul celebrităților. De la Jennifer Lopez, Jennifer Aniston și familia Kardashian până la „băieții” din domeniul tehnologiei, precum Mark Zuckerberg de la Facebook, Tim Cook de la Apple și fondatorul Twitter, Jack Dorsey. La fel și Anna Wintour și Michelle Obama.
Gwyneth Paltrow este membră a acestui club de mult timp, împărtășind pe Instagram cum se trezește la 5 dimineața pentru o curățare a limbii de 30 de minute și o extracție de ulei ayurvedic (nici eu), înainte de a se instala pentru 20 de minute de meditație transcendentală, urmată de un antrenament de dans conceput de prietena sa, guru-ul fitness Tracy Anderson.
Începutul extrem de devreme ca fenomen cultural a explodat pentru prima dată pe rețelele sociale, inspirat de cartea lui Robin Sharma The 5am Club și de alte titluri favorabile hashtag-urilor.
Și totuși, de ce este acest lucru atât de dificil? A fost întrebat de editorul The Guardian Russell Foster, șeful Institutului de Neuroștiințe ale Somnului și Circadiene de la Universitatea Oxford.
„Nu e nimic intrinsec important în a te trezi la 5 dimineața. Este vorba doar de îngâmfarea îngrozitoare a începutului devreme. Benjamin Franklin a fost cel care a început totul atunci când a spus: Culcatul devreme și trezitul devreme îl fac pe om sănătos, bogat și înțelept. Și de atunci se întâmplă asta. Totul pleacă de la etica protestantă a muncii – munca este bună, iar dacă nu poți sau nu vrei să muncești, este, prin definiție, rău. A nu dormi este văzut ca fiind demn și productiv”, spune el.
Există numeroase studii care indică faptul că trezitul devreme te poate face mai fericit și chiar să mănânci mai sănătos. Cu toate acestea, Foster atrage atenția asupra unei piedici majore.
„Pentru a dormi suficient, mulți oameni ar trebui să meargă la culcare la ora 21.00. Din păcate, majoritatea dintre noi nu putem face asta pentru că avem multe lucruri de făcut, fie că este vorba de a ajuta copiii cu temele sau de a spăla rufe. Așadar, pericolul este că nu ajungem la culcare atunci când ar trebui, iar un alt factor este că alți oameni vor face zgomot în jurul tău, deci cum vei reuși să adormi?”, adaugă specialistul.
El subliniază, de asemenea, că exponenții cei mai entuziaști ai acestor regimuri sunt oameni care își pot permite să externalizeze administrarea vieții.
„Acești guru ai productivității și antreprenori au bani să plătească oameni care să facă totul. Impunerea acestui program asupra altor oameni este punitivă și, de asemenea, lăudăroasă: Oh, nu sunt eu o persoană grozavă, de ce să nu deveniți mai mult ca mine? Adevărul este că majoritatea dintre noi nu ne putem permite acest lucru”, mai arată acesta.
Metoda militară: 5 pași ca să adormi într-o clipită
Insomnia cronică este legată de alimentele ultraprocesate, indică un studiu
Care este legătura dintre alimentele ultraprocesate și insomnie?