Home » Știință » Un telescop spațial care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a fost avariat de „un micrometeoroid”

Un telescop spațial care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a fost avariat de „un micrometeoroid”

Credit foto: AFP/ESA - D. DUCROS via Profimedia
Publicat: 23.07.2024

Un telescop care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a fost avariat de o mică rocă spațială, a dezvăluit Agenția Spațială Europeană (ESA).

Printr-un comunicat de presă, oficialii europeni au recunoscut că nava spațială Gaia a fost avariată în aprilie a.c. din cauza unui „micrometeoroid” care se deplasa cu viteză. Cercetătorii au transmis că roca spațială era extrem de mică și că a reușit să avarieze învelișul exteriorul al telescopului.

Potrivit Futurism, astfel de meteori extrem de mici ard în atmosfera Pământului în fiecare zi, însă impactul a fost mult mai mare de această dată.

Un obiect a lovit Gaia „cu o viteză foarte mare”

„Acolo, departe de atmosfera protectoare a planetei noastre, Gaia este adesea lovită de particule ca aceasta. Impacturile sunt de așteptat, iar nava spațială a fost concepută pentru a le face față. Acest obiect, însă, a lovit Gaia cu o viteză foarte mare și la unghiul greșit, astfel că învelișul protector al navei spațiale a fost avariat”, a transmis ESA.

Incidentul a produs o mică gaură în stratul exterior al telescopului prin care, în cele din urmă, a intrat lumina solară, care, deși este mai puțin intensă decât razele ultraviolete care ajung pe Pământ, a afectat senzorii telescopului.

Gaia a fost lovită și de furtuna solară care a cauzat aurore spectaculoase pe Pământ

În timp ce încercau să rezolve problema, tehnicienii de la ESA au dat peste o altă provocare în luna mai a.c., atunci când unul dintre cei 106 senzori care convertesc lumina în semnale electrice (și stau la baza camerei foto de 1 miliard de pixeli a telescopului) a suferit o eroare tehnică misterioasă.

Senzorul afectat este responsabil cu detectarea stelelor. Fără acesta, Gaia nu poate confirma ce anume vede.

Mai mult, Gaia a fost lovită și de furtuna solară care a cauzat aurore spectaculoase pe Pământ în primăvară. Deși poate rezista acestor evenimente spațiale, avariile suferite deja au făcut ca telescopul să fie mai vulnerabil decât de obicei.

Există și o veste bună!

Vestea bună este că toate aceste probleme au avut loc la mai bine de patru ani de la momentul în care oamenii de știință se așteptau ca telescopul să fie scos din uz.

Până acum, tehnicienii de la ESA au reușit să remedieze software-ul tot mai învechit al navei spațiale și să repornească operațiunile de bază, dar agenția europeană a avertizat că furtuna solară ar putea fi „ultima picătură”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA construiește un telescop pentru „vânătoarea” de extratereștri

Telescopul Spațial James Webb a observat o protostea abia născută

Coliziunea epică dintre doi asteroizi gigantici, surprinsă cu Telescopul Webb

Cum va funcționa Telescopul Hubble de acum înainte? Anunțul mult așteptat făcut de NASA

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase