Home » Știință » Noi speranțe în lupta cu HIV, după ce încă un bărbat a fost vindecat de virus

Noi speranțe în lupta cu HIV, după ce încă un bărbat a fost vindecat de virus

Noi speranțe în lupta cu HIV, după ce încă un bărbat a fost vindecat de virus
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.07.2024

Un bărbat german în vârstă de 60 de ani este probabil a șaptea persoană care a fost vindecată efectiv de HIV după ce a primit un transplant de celule stem, au anunțat medicii.

Procedura dureroasă și riscantă este destinată persoanelor care suferă atât de HIV, cât și de leucemie agresivă, deci nu este o opțiune pentru cele aproape 40 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus mortal în întreaga lume.

Germanul, care a dorit să rămână anonim, a fost supranumit „următorul pacient de la Berlin”. Primul pacient din Berlin, Timothy Ray Brown, a fost prima persoană declarată vindecată de HIV în 2008. Brown a murit de cancer în 2020.

Cel de-al doilea bărbat din Berlin a fost diagnosticat pentru prima dată cu HIV în 2009. El a primit un transplant de măduvă osoasă pentru leucemia sa în 2015. Procedura, care prezintă un risc de deces de 10 %, înlocuiește practic sistemul imunitar al unei persoane, scrie ScienceAlert.

Apoi a încetat să ia medicamente antiretrovirale – care reduc cantitatea de HIV din sânge – la sfârșitul anului 2018.

A șaptea persoană care a fost vindecată

Aproape șase ani mai târziu, el pare să fi scăpat atât de HIV, cât și de cancer, au declarat cercetătorii medicali.

Christian Gaebler, medic-cercetător la spitalul universitar Charite din Berlin, care l-a tratat pe pacient, a declarat pentru AFP că echipa nu poate fi „absolut sigură” că ultima urmă de HIV a fost eradicată. Dar „cazul pacientului este foarte sugestiv pentru vindecarea HIV„, a adăugat Gaebler. „El se simte bine și este entuziasmat să contribuie la eforturile noastre de cercetare”.

Există o diferență importantă între cazul bărbatului și ceilalți pacienți cu HIV care au ajuns la remisie pe termen lung, spun medicii. Toți, cu excepția unuia dintre ceilalți pacienți, au primit celule stem de la donatori cu o mutație rară în care o parte a genei CCR5 lipsea, împiedicând HIV să intre în celulele corpului lor.

Acești donatori au moștenit două copii ale genei CCR5 mutante – câte una de la fiecare părinte – făcându-i „în esență imuni” la HIV, a spus Lewin.

Însă noul pacient din Berlin este primul care a primit celule stem de la un donator care a moștenit o singură copie a genei mutante.

O genă mutantă

Aproximativ 15% dintre persoanele de origine europeană au o copie mutantă, comparativ cu 1% pentru ambele.

Cercetătorii speră că cel mai recent succes înseamnă că în viitor va exista un număr mult mai mare de potențiali donatori.

Noul caz este, de asemenea, „promițător” pentru dezvoltarea unui remediu pentru HIV care să funcționeze pentru toți pacienții. Acest lucru „sugerează că nu trebuie să scapi de fiecare bucată de CCR5 pentru ca terapia genică să funcționeze”, spun medicii.

Pacientul din Geneva, al cărui caz a fost anunțat la conferința SIDA de anul trecut, este cealaltă excepție dintre cei șapte. El a primit un transplant de la un donator fără nicio mutație CCR5 – și totuși a obținut o remisiune pe termen lung.

Acest lucru a arătat că eficiența procedurii nu se datorează doar genei CCR5.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Circumcizia poate preveni infecția cu HIV

Un nou vaccin împotriva HIV a avut rezultate promițătoare

Noi simulări arată cum se strecoară virusul HIV în nucleul celulei

Infecția cu HIV lasă în urmă o „memorie imunologică” în celule

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase