Home » Știință » Comoara găsită de roverul Curiosity pe Marte după ce a crăpat o stâncă

Comoara găsită de roverul Curiosity pe Marte după ce a crăpat o stâncă

Comoara găsită de roverul Curiosity pe Marte după ce a crăpat o stâncă
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Publicat: 23.07.2024

O stâncă de pe Marte tocmai a revărsat o surprinzătoare comoară galbenă, după ce roverul Curiosity a crăpat accidental exteriorul ei.

Atunci când roverul „a călcat” pe stâncă, aceasta s-a crăpat, dezvăluind cristale galbene de sulf elementar. Deși sulfații sunt destul de răspândiți pe Marte, aceasta este prima dată când sulful a fost găsit pe Planeta Roșie în forma sa elementară pură.

Ceea ce este și mai interesant este faptul că, de fapt, canalul Gediz Vallis, unde Curiosity a găsit roca, este presărat cu roci care arată suspect de asemănător cu cea de sulf înainte ca aceasta să fie zdrobită – ceea ce sugerează că sulful elementar ar putea fi abundent acolo în unele locuri.

„Găsirea unui câmp de pietre din sulf pur este ca și cum ai găsi o oază în deșert”, spune cercetătorul proiectului Curiosity, Ashwin Vasavada, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

„Nu ar trebui să fie acolo, așa că acum trebuie să o explicăm. Descoperirea de lucruri ciudate și neașteptate este ceea ce face explorarea planetară atât de interesantă.”

Sulfații sunt săruri care se formează atunci când sulful, de obicei sub formă de compus, se amestecă cu alte minerale în apă. Când apa se evaporă, mineralele se amestecă și se usucă, lăsând în urmă sulfații.

O surprinzătoare comoară galbenă

Aceste minerale de sulfat ne pot spune multe despre Marte, cum ar fi istoria apei și modul în care s-a degradat de-a lungul timpului.

Sulful pur, pe de altă parte, se formează doar într-un set foarte restrâns de condiții, despre care nu se știe să fi avut loc în regiunea de pe Marte în care Curiosity a făcut descoperirea.

Este important să înțelegem că sulful este un element esențial pentru toate formele de viață. De obicei, este absorbit sub formă de sulfați și utilizat pentru producerea a doi dintre aminoacizii esențiali de care organismele vii au nevoie pentru a produce proteine, scrie ScienceAlert.

Având în vedere că știam de ceva timp despre prezența sulfaților pe Marte, descoperirea nu ne spune nimic nou în acest domeniu. Oricum, încă nu am găsit niciun semn de viață pe Marte. Dar continuăm să ne împiedicăm de rămășițele unor fragmente pe care organismele vii le-ar găsi utile, inclusiv chimia, apa și condițiile de locuit din trecut.

Mineralele de sulfat pot dezvălui multe despre Marte

Instrumentele lui Curiosity au fost capabile să analizeze și să identifice rocile sulfuroase din canalul Gediz Vallis, dar dacă nu ar fi urmat un traseu astfel încât să ajungă să crape una, ar fi putut trece ceva timp de când am găsit-o.

Următorul pas va fi să ne dăm seama exact cum, pe baza a ceea ce știm despre Marte, acel sulf ar fi putut ajunge acolo. Acest lucru va necesita ceva mai multă muncă, posibil implicând o modelare detaliată a evoluției geologice a planetei Marte.

Între timp, Curiosity va continua să colecteze date în acest sens. Canalul Gediz Vallis este o zonă bogată în istorie marțiană, o cale navigabilă străveche ale cărei roci poartă acum amprenta râului străvechi care a curs cândva peste ele, cu miliarde de ani în urmă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cea mai puternică erupție solară din ultimii ani a afectat camera roverului Curiosity de pe Marte

Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA

Panoramă incredibilă de pe Marte, surprinsă de roverul Curiosity al NASA

Carte poștală de pe Marte! Roverul Curiosity a surprins Planeta Roșie în culori uimitoare

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase