Home » Știință » Stația Spațială Internațională va trece printr-o călătorie infernală înainte să fie scoasă de pe orbită

Stația Spațială Internațională va trece printr-o călătorie infernală înainte să fie scoasă de pe orbită

Publicat: 21.07.2024

NASA a anunțat recent că i-a acordat companiei SpaceX un contract de aproape 1 miliard de dolari pentru dezvoltarea unui „Vehicul de Deorbitare al SUA” (US Deorbit Vehicle) destinat distrugerii Stației Spațiale Internaționale (ISS) prin aducerea acesteia în atmosferă. Aceasta este o sarcină dificilă, ce presupune oprirea deceniilor de cooperare internațională pașnică în spațiu în jurul anului 2030 și ar putea dura între 12 și 18 luni, pe măsură ce Stația Spațială Internațională va cădea din orbita sa convențională, a explicat managerul programului ISS, Dana Weigel.

Stația Spațială Internațională va cădea timp de 18 luni înainte să fie scoasă de pe orbită. „Vom lăsa echipajul la bord cât mai mult posibil, astfel încât să fie disponibil pentru a ajuta la întreținerea stației și pentru a o menține în condiții bune. Planul nostru este ca echipajul să părăsească ISS cu aproximativ șase luni înainte de reintrarea finală, pe măsură ce ISS ajunge la aproximativ 220 de kilometri altitudine”, a adăugat ea.

Aceasta este aproximativ jumătate din altitudinea medie a stației spațiale în timp ce orbitează Pământul.

„Apoi, la momentul potrivit, va efectua o serie complexă de acțiuni pe parcursul mai multor zile pentru a deorbita ISS”, a explicat ea.

Stația Spațială Internațională va cădea mai multe luni înainte de deorbitare. Ce vehicul spațial o va duce pe „ultimul drum”?

NASA „valorifică istoria bogată a zborurilor SpaceX” pentru a dezvolta o navă spațială capabilă să acționeze ca un remorcher spațial masiv pentru a trage construcția de aproximativ 419.000 kg din orbită.

Agenția dorește să îmbunătățească nava spațială Dragon de la SpaceX „cu o secțiune de corp îmbunătățită care va găzdui rezervoare de combustibil, motoare, avionică, generare de energie și hardware termic adaptat pentru a îndeplini această misiune”, a spus Weigel.

Deși NASA încă nu a stabilit un loc de aterizare pentru resturile stației după ce acestea vor arde prin atmosferă, agenția ia în considerare Oceanul Pacific de Sud, datorită suprafeței sale foarte mari, scrie Futurism.

Agenția a admis că încă există unele variabile în ceea ce privește cât de mult timp ar dura distrugerea ISS.

Ce dată a fost aleasă pentru sfârșitul ISS?

„Aș spune că planul normal sau sfârșitul vieții la sfârșitul anului 2030 înseamnă că am ateriza în ocean în ianuarie 2031”, a explicat Weigel. Datorită impredictibilității ciclului solar, un ciclu de 11 ani al vremii solare care ar putea reprezenta o amenințare pentru sateliți și nave spațiale, NASA se așteaptă să lanseze vehiculul de deorbitare cu „un an și jumătate înainte” de arderile deorbitării pentru a avea suficient spațiu de manevră.

Întrebat dacă NASA ia în considerare recuperarea rămășițelor stației spațiale „care ar putea ajunge într-un muzeu”, vicepreședintele NASA pentru operațiuni spațiale, Ken Bowersox, a fost de acord că este o „idee destul de bună”.

Cu toate acestea, „cred că va rămâne foarte puțin (din stație), pe baza analizei noastre, atunci când va lovi oceanul. Dar ar fi probabil o idee bună să mergem acolo și să ne asigurăm ”, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce s-a întâmplat cu sonda de aselenizare Chang’e 6 pe partea îndepărtată a Lunii?

Planeta din Sistemul Solar care ar putea avea kilometri întregi de diamante sub suprafață

NASA lansează „o stea artificială” pe orbita Pământului. De ce va fi mai bună decât una adevărată?

Roverul Perseverance a prelevat nu doar roci de pe Marte, ci și aerul

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase