Home » Știință » O bucată din scoarța Pământului a dispărut, dar cercetătorii cred că au găsit-o

O bucată din scoarța Pământului a dispărut, dar cercetătorii cred că au găsit-o

O bucată din scoarța Pământului a dispărut, dar cercetătorii cred că au găsit-o
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.07.2024

O bucată mare din scoarța Pământului a dispărut, dar oamenii de știință cred că au găsit-o. 

Un mister care i-a nedumerit pe experți timp de peste un secol era cunoscut sub numele de „Marea neconformitate” și se referea la plăci mari din scoarța terestră care lipseau din înregistrările geologice.

Noi dovezi au arătat că dispariția ar fi fost cauzată de eroziunea glaciară severă care a avut loc în timpul unei perioade în care aproape întreaga planetă era acoperită cu gheață.

Rezultatul este o lacună în arhiva sedimentară, care apare atunci când vârsta rocilor se schimbă brusc din cauza eroziunii rocilor anterioare, ce sunt apoi înlocuite de roci mai tinere.

Fenomenul a fost observat în 1869 la Marele Canion din Arizona. Experții au observat că vârsta rocilor s-a schimbat brusc și au constatat că acest fenomen a fost repetat în mai multe locuri din lume, dându-i numele de Marea neconformitate, scrie Indy100.

Un mister care i-a nedumerit pe experți timp de peste un secol

Autorii unui studiu au reușit să calculeze că o medie globală de 3-5 kilometri de rocă a fost îndepărtată din cauza eroziunii glaciare, lăsând-o „dispărută” din înregistrări.

Autorul principal al studiului, Dr. Brenhin Keller, de la Berkeley Geochronology Center, a explicat că amploarea pierderii de rocă este uriașă, estimând, împreună cu colegii săi, că lipsește un miliard de kilometri cubi de material pre-cambrian, pe baza a ceea ce ar fi trebuit să existe.

Teoria lor sugerează că a existat mult mai multă eroziune care a avut loc înainte de începutul erei fanerozoice decât credeau inițial experții și au prezentat dovezi care arată că, de fapt, cristalele din acea eră au izotopi de hafniu și oxigen.

Teoria lor sugerează că a existat mult mai multă eroziune

Aceste izotipuri sunt în concordanță cu faptul că au fost erodate din roci vechi și depuse la temperaturi scăzute.

Teoria lor sugerează, de asemenea, că acesta este motivul pentru care există multe cratere de asteroizi mai vechi de 700 de milioane de ani și doar două care sunt datate mai vechi de atât.

În ceea ce privește locația actuală a rocii, se susține că ghețarii care au erodat rocile sedimentare le-au și spălat în mare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O bucată veche de 4 miliarde de ani din scoarța terestră, descoperită sub Australia

Oamenii de știință au descoperit potențiala sursă a vieții, ascunsă adânc în scoarța terestră

Un volum foarte mare de apă, descoperit la mare adâncime sub scoarţa terestră

Locul în care scoarța Pământului s-a răsturnat!

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase