Home » Știință » Soarele a început deja următorul ciclu solar, deși abia este la jumătatea celui actual

Soarele a început deja următorul ciclu solar, deși abia este la jumătatea celui actual

Soarele a început deja următorul ciclu solar, deși abia este la jumătatea celui actual
Foto: NASA Solar Dynamics Observatory/Joy Ng
Publicat: 20.07.2024

Primele semne pentru următorul ciclu solar de 11 ani au fost detectate în undele sonore din interiorul stelei noastre, chiar dacă Soarele se află abia la jumătatea ciclului actual.

Ciclul solar actual este acum la apogeul său (maximum solar), momentul în care câmpul magnetic al Soarelui se inversează și polii săi își schimbă locurile; acest vârf va dura până la mijlocul anului 2025.

Activitatea de pe suprafața Soarelui este puternic influențată, cu pete solare, erupții și ejecții de masă coronală mai frecvente în timpul apogeului. Acest maximum duce la o creștere a energiei electromagnetice îndreptate către Pământ, făcând aurora boreală vizibilă mai des și la altitudini mai mici.

Ciclul solar actual, numit Ciclul 25 (pentru că este al 25-lea începând cu 1755, când a început înregistrarea extensivă a activității petelor solare), a început în 2019, scrie Phys.org.

Nu este de așteptat să se încheie în următorii șase ani, dar primele semne că începe următorul ciclu solar au fost observate de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham (Anglia) și prezentate la Întâlnirea Națională de Astronomie a Societății Regale de Astronomie din Hull.

Cum a fost identificat următorul ciclu solar?

Astronomii folosesc undele sonore interne ale Soarelui pentru a măsura modul în care acesta se rotește, făcând vizibil un model de benzi (oscilație torsională solară) care se rotesc puțin mai repede sau mai încet. Acestea se deplasează către ecuatorul și polii Soarelui în timpul ciclului de activitate. Benzile de rotație mai rapidă tind să apară înainte ca următorul ciclu solar să înceapă oficial.

Dr. Rachel Howe și colaboratorii săi internaționali au descoperit o indicație slabă că începe să apară următorul ciclu; cercetătorii au folosit datele pe care le-au analizat din benzile de rotație.

„Dacă ne întoarcem cu un ciclu solar, 11 ani, pe grafic, putem vedea ceva similar care pare să se conecteze cu forma pe care am văzut-o în 2017. A devenit o caracteristică a ciclului solar actual, Ciclul 25”, a spus dr. Howe, cercetătoare la Universitatea din Birmingham.

„Probabil vedem primele semne ale Ciclului 26, care nu va începe oficial până în jurul anului 2030”, spune ea.

Un model repetitiv

Semnalele de oscilație torsională solară au fost studiate folosind date helioseismice începând din 1995 de la Global Oscillation Network Group (GONG), Michelson Doppler Imager (MDI) de pe sonda Solar and Heliospheric Observatory și Helioseismic and Magnetic Imager (HMI) de pe sonda Solar Dynamics Observatory. Datele acoperă acum primii patru ani ai Ciclurilor Solare 23, 24 și 25, permițându-le cercetătorilor să compare fazele de creștere ale acestor cicluri.

Dr. Howe urmărește schimbările în rotația Soarelui de aproximativ 25 de ani, când oamenii de știință aveau doar o parte din datele Ciclului Solar 23 de la GONG și MDI.

Ei puteau vedea modelul de material care se deplasează mai repede către ecuator, împreună cu petele solare. De atunci, au urmărit modelul repetându-se (dar nu exact) în timpul Ciclului 24 și din nou pe măsură ce Ciclul 25 a crescut.

„Este interesant să vedem primul indiciu că modelul se va repeta din nou în Ciclul 26, care este programat să înceapă în aproximativ șase ani. Cu mai multe date, sper să putem înțelege mai bine rolul pe care îl joacă aceste fluxuri în dansul complex al plasmei și al câmpurilor magnetice care formează ciclul solar”, a spus ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Avioanele hipersonice ar putea fi folosite pentru călătorii spațiale

Forme ciudate au fost descoperite în atmosfera superioară a Pământului

Astronomii au descoperit cât de mari și îndepărtate sunt bulele care înconjoară Calea Lactee

Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase