Un element de bază al serialelor cu crime este imaginea unui suspect care transpiră nervos într-o sală de interogatoriu în timp ce detectivii folosesc un test poligraf pentru a decide dacă suspectul este nevinovat sau vinovat. Poligraful, frecvent prezentat în aceste programe TV drept o modalitate sigură de a determina vinovăția unei persoane, este cunoscut mai popular sub numele de „detector de minciuni”. Dar funcționează sau nu detectoarele de minciuni?
În primul rând, „detector de minciuni” nu descrie întocmai ce fac aceste aparate. Poligrafele măsoară transpirația, ritmul pulsului și alți factori fiziologici ai persoanei testate. În acest fel, testele poligraf sunt precise în măsurarea a ceea ce sunt destinate să detecteze: excitarea nervoasă.
Când o persoană este supusă unui test poligraf, cel care aplică testul începe prin a pune două tipuri de întrebări de control: întrebări la care se așteaptă ca persoana să răspundă în mod sincer și întrebări la care se așteaptă ca persoana să răspundă cu o minciună (de multe ori, cel care aplică testul îi va cere subiectului să scrie un număr și apoi îl va întreba „Ai scris 1?”, „Ai scris 2?” și așa mai departe pentru a obține răspunsurile dorite).
Astfel, când când cel care aplică testul pune întrebări mai relevante mai târziu, reacțiile fiziologice ale subiectului pot fi comparate cu reacțiile la întrebările de control pentru a determina dacă subiectul spune adevărul sau nu, explică Britannica.
Dar funcționează sau nu detectoarele de minciuni? Este posibil ca oamenii să reacționeze într-un mod mai excitat chiar și atunci când răspund în mod sincer la întrebări. Dacă întrebările de control nu arată în mod precis cum reacționează persoana când minte, este mai dificil pentru cel care aplică testul să decidă în mod definitiv dacă persoana minte sau nu când răspunde la întrebări relevante.
Așadar, în timp ce poligraful ar putea fi eficient în măsurarea factorilor fiziologici asociați cu neliniștea, acest lucru nu înseamnă neapărat că este întotdeauna capabil să facă distincția între o persoană care minte și una care spune adevărul.
Faptul că este manipularea rezultatelor unui test poligraf este posibilă face ca poligraful să fie destul de nesigur ca detector de minciuni. În plus, poligraful măsoară factori fiziologici asociați nu numai cu minciuna, ci și cu starea de agitație, o senzație comună care poate fi experimentată la un interogatoriu. De aceea, în ultimii ani, polițiștii s-au abătut de la folosirea completă a testelor poligraf ca dovadă definitivă a nevinovăției sau a vinovăției unei persoane.
În ansamblu, este important să se ia în considerare șansa de eroare atunci când se examinează rezultatele unui test poligraf, dar este posibil ca aparatul să identifice o persoană care minte.
Descoperire revoluționară: Scanerele cerebrale prezic demența cu 9 ani înainte de apariție
Noi cercetări arată că femeile sunt mai bine adaptate pentru viața în spațiul cosmic
Un senzor implantat în creier ar putea detecta cancerul și traumatismele
Un sindrom misterios și rar face ca organismul uman să „producă” alcool