Umbrele se pot „mișca” mai rapid decât lumina. Sau nu?
Deplasarea mai rapidă decât viteza luminii în vid este imposibilă, conform teoriei relativității restrânse a lui Einstein. Însă umbrele se pot „mișca” pe o suprafață mai rapid decât lumina… oarecum.
Particulele fără masă trebuie să se deplaseze cu viteza luminii, în timp ce orice alt obiect cu masă nu poate atinge 299.792.458 de metri pe secundă fără a consuma cantități infinite de energie.
Fizicienii și scriitorii de science-fiction au încercat să găsească soluții, cum ar fi motorul warp. Însă este probabil ca acestea să fie interzise de legile fizicii, deoarece orice deplasare mai rapidă decât viteza luminii poate duce la paradoxuri care distrug Universul. Totuși, există ceva care poate depăși viteza luminii. Umbrele se pot „mișca” mai rapid decât lumina, și chiar o pot depăși cu mult.
Să exemplificăm. Imaginează-ți că ai o lanternă suficient de puternică pentru a lumina Luna într-o oarecare măsură. Treci rapid un deget prin fața lanternei, iar umbra pe care o aruncă degetul tău se poate mișca pe suprafața Lunii la viteze mult peste viteza luminii.
Aceeași idee poate fi realizată pur și simplu prin mișcarea unui laser pe cerul nopții. Dacă îți imaginezi un dom gigantic plasat la 100 de ani-lumină distanță în jurul tău, când laserul lovește acel dom peste 100 de ani, punctele se vor deplasa pe dom la viteze mult mai mari decât cea a luminii.
Iluzia că umbrele se pot „mișca” mai rapid decât lumina
Dar ambele exemple sunt doar iluzii, mărturisește IFL Science.
„Doar imaginea fasciculului pe măsură ce se deplasează pe cerul nopții se mișcă mai repede decât lumina, dar nu există niciun mesaj, nicio informație netă, niciun obiect material care să se deplaseze efectiv de-a lungul acestei imagini”, a explicat astrofizicianul Michio Kaku.
Punctul laser nu se mișcă de fapt; ceea ce vezi sunt fotonii care lovesc domul, urmați curând de alți fotoni care lovesc o altă parte a domului după ce ai mutat laserul cu 100 de ani în trecut. Nimic nu s-a mișcat cu adevărat mai repede decât lumina și nicio informație nu a fost transferată, lăsând Universul și fizica intacte.
Vă recomandăm să citiți și:
Câți sateliți naturali există în Sistemul Solar?
Planeta Marte ar fi fost lovită de meteoroizi mai des decât se credea până acum
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
Am putea lansa resurse de pe Lună folosind tunuri electromagnetice?