Home » Știință » Pentru prima dată, NASA a transmis un cântec în spațiul îndepărtat, tocmai până la Venus

Pentru prima dată, NASA a transmis un cântec în spațiul îndepărtat, tocmai până la Venus

Pentru prima dată, NASA a transmis un cântec în spațiul îndepărtat, tocmai până la Venus
Foto: NASA/JPL-Caltech/Peter Rubin
Publicat: 18.07.2024

NASA a transmis un cântec în spațiul îndepărtat. Versurile melodiei „The Rain (Supa Dupa Fly)” a artistei hip-hop Missy Elliott au fost trimise către Venus prin rețeaua DSN (Deep Space Network) a agenției. Laboratorul de Propulsie Jet al NASA din California de Sud a transmis mesajul în ziua de vineri, 12 iulie, la ora 20:05 (ora României).

Fiind cel mai mare și mai sensibil serviciu de telecomunicații al programului SCaN (Space Communications and Navigation) al NASA, DSN dispune de o rețea de antene radio uriașe care le permit misiunilor să urmărească, să trimită comenzi și să primească date științifice de la navele spațiale care se aventurează spre Lună și dincolo de aceasta. Până în prezent, sistemul a transmis doar o altă melodie în spațiu („Across the Universe”, de la The Beatles), ceea ce face ca transmiterea melodiei lui Elliott să fie o premieră pentru hip-hop și NASA.

„Atât explorarea spațială, cât și arta lui Missy Elliott au fost despre depășirea limitelor”, a spus Brittany Brown, director al Diviziei Digitale și de Tehnologie din Biroul de Comunicații de la sediul NASA din Washington, care i-a propus inițial idei echipei lui Missy pentru a colabora cu agenția.

„Missy are un istoric de a infuza povestiri centrate pe spațiu și vizualuri futuriste în videoclipurile sale muzicale, așa că oportunitatea de a colabora la ceva ieșit din comun este cu adevărat potrivită”, a declarat Brown.

NASA a transmis un cântec spre planeta Venus

NASA a transmis un cântec care a călătorit aproximativ 254 de milioane de kilometri de pe Pământ până pe Venus, planeta preferată a artistei. Transmis cu viteza luminii, semnalul de radiofrecvență a avut nevoie de aproape 14 minute pentru a ajunge la planetă.

Transmiterea a fost realizată de antena radio parabolică DSS-13 (Deep Space Station 13) cu diametrul de 34 de metri, situată la complexul de comunicații spațiale Goldstone Deep Space Communications Complex din apropiere de Barstow, California. Din coincidență, DSS-13 este supranumită și Venus, notează Phys.org.

Cariera muzicală a lui Elliott a început acum mai bine de 30 de ani, iar DSN comunică cu navele spațiale de peste 60 de ani. Acum, datorită rețelei, muzica lui Elliott a călătorit mult dincolo de fanii ei de pe Pământ până pe o altă lume.

„Încă nu-mi vine să cred că ies din această lume cu NASA prin Deep Space Network când ‘The Rain (Supa Dupa Fly)’ devine prima melodie hip-hop care este transmisă în spațiu! Am ales Venus pentru că simbolizează puterea, frumusețea și împuternicirea și sunt atât de emoționată să am oportunitatea de a-mi împărtăși arta și mesajul cu Universul!”, a spus Elliott.

Misiuni care vor studia planeta Venus în viitor

Două misiuni NASA, selectate în 2021, vor explora planeta Venus și vor trimite date înapoi pe Pământ folosind DSN. DAVINCI (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging), condusă de la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, este programată să fie lansată nu mai devreme de 2029.

VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy), cu lansarea nu mai devreme de 2031, este condusă de la JPL. NASA și DSN colaborează, de asemenea, cu misiunea Envision a Agenției Spațiale Europene. O echipă de la JPL dezvoltă radarul cu apertură sintetică Venus (VenSAR) al navei spațiale.

În operațiuni continue din 1963, DSN al NASA SCaN este compus din trei complexe situate echidistant unul de celălalt, la aproximativ 120 de grade de longitudine unul de altul, în jurul planetei. Stațiile terestre sunt situate în Goldstone, California; Madrid, Spania; și Canberra, Australia.

Vă recomandăm să citiți și:

Telescopul Spațial James Webb a observat o protostea abia născută

Prima misiune NASA cu astronauți într-un habitat marțian simulat a ajuns la final

Cât mai avem de așteptat până vom putea vedea explozia stelei T Coronae Borealis?

Obiectele luminoase descoperite în Universul timpuriu îi derutează pe oamenii de știință

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase