Home » Știință » Obiceiul sexual pentru care bărbații sunt judecați mai aspru, conform unui studiu

Obiceiul sexual pentru care bărbații sunt judecați mai aspru, conform unui studiu

Publicat: 21.07.2024

Un nou studiu efectuat de cercetătorii în științe comportamentale a descoperit că bărbații sunt judecați mai aspru decât femeile pentru sexul ocazional.

Studiul, publicat în jurnalul Sexuality and Culture, a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Nevada (SUA). Aceștia au intervievat persoane cu vârste între 18 și 69 de ani și le-au cerut să evalueze unul dintre opt personaje fictive.

Descrierile acestor personaje, atribuite aleatoriu participanților recrutați de pe platforma de crowdsourcing Mechanical Turk de la Amazon, includeau trei distincții principale: genul, numărul de parteneri sexuali între unul și 12 și dacă aceste întâlniri au avut loc în cadrul unor relații ocazionale sau de lungă durată.

Participanții au răspuns la o serie de întrebări despre dorința lor de a fi prieteni, de a avea relații sexuale sau de a ieși la întâlniri cu personajele fictive. De asemenea, au fost rugați să evalueze personajele în funcție de inteligență, simpatice, succes și valori.

Bărbații sunt judecați mai aspru dacă au avut mai multe relații ocazionale

Relevant este faptul că personajele de ambele genuri care au avut mai mulți parteneri ocazionali au fost evaluate mai negativ decât cele cu mai puțini parteneri. Însă, analizând pe genuri, cercetătorii au observat o tendință interesantă: femeile erau în general evaluate mai pozitiv decât bărbații, indiferent de numărul de parteneri, notează Futurism.

Pe de altă parte, bărbații sunt judecați mai aspru pentru un număr mai mare de partenere, un exemplu de dublu standard sexual inversat care i-a surprins pe cercetători.

„Mă așteptam ca femeile să fie judecate mai dur pentru un număr mare de parteneri sexuali, dar nu asta am descoperit”, a explicat Tara Busch, instructor de comportament uman la Universitatea din Nevada și autoare a studiului. În schimb, „bărbații au fost judecați mai aspru”.

Deși rezultatele sunt cu siguranță inovatoare, există numeroși factori care le-ar putea complica, unul dintre aceștia fiind definiția unui „număr mare” de parteneri sexuali, care în studiu este de 12 persoane, un număr care se încadrează în media partenerilor pentru mileniali conform unui studiu euroClinix din 2022.

Ce nu a luat în considerare studiul?

Studiul pare, de asemenea, să nu fi luat în considerare orientarea sexuală sau să se fi concentrat în principal pe persoane care se identifică drept heterosexuale, ceea ce ar putea reflecta o atitudine distorsionată față de sex.

După cum a recunoscut Busch, rezultatele studiului ar putea fi diferite deoarece țintele au fost fictive.

„Cercetări recente sugerează că atunci când evaluăm oameni reali, femeile sunt evaluate mai negativ decât bărbații când numărul lor de parteneri sexuali crește. Acest lucru mă face să cred că dacă am realiza acest studiu într-un mod similar, dar cu persoane reale în loc de personaje ipotetice, am putea obține rezultate diferite”, a declarat Busch.

Deși influențat de normele sociale, modul în care indivizii declară că se simt la nivel personal poate să nu fie cel mai puternic indicator al unei inversări a acestor norme.

Atitudinile față de femei și sex s-au schimbat semnificativ de la revoluția sexuală provocată de introducerea pilulelor contraceptive în anii 1960, dar asta nu înseamnă că oamenii îi percep brusc pe bărbații cu mai multe partenere mai negativ decât pe femei.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce mâncau chinezii fosile de dinozaur?

Ștergerea „amintirilor rele” ar putea îmbunătăți tratamentul bolii Parkinson

Oamenii de știință ar fi descoperit cum să facă celulele grase să ardă calorii

Cafeaua, ouăle și orezul alb conțin substanțe toxice care se acumulează în organism

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase