Home » Știință » A fost descoperit un hormon care ajută la vindecarea mai rapidă a oaselor

A fost descoperit un hormon care ajută la vindecarea mai rapidă a oaselor

Publicat: 20.07.2024

Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) și UC Davis au descoperit un hormon care menține oasele puternice ale femeilor care alăptează și care ar putea ajuta și la vindecarea fracturilor.

Noul studiu a încercat să rezolve misterul modului în care oasele femeilor rămân neafectate chiar dacă pierd calciu pentru a produce lapte. Deși nivelurile de estrogen sunt scăzute, „osteoporoza și fracturile osoase sunt mult mai rare”, conform unui comunicat de presă, ceea ce sugerează că altceva decât estrogenul este la mijloc.

Anterior, autorul principal Dr. Holly Ingraham și colaboratorii, studiind șoareci femele, au blocat un receptor de estrogen în neuronii dintr-o zonă mică a creierului, iar masa lor osoasă a crescut. Ei au crezut că oasele puternice erau legate de un hormon din sânge, dar nu l-au putut găsi.

După o „căutare exhaustivă”, au identificat în cele din urmă CCN3, un hormon care se comporta diferit față de alții secretați de neuroni.

„Ideea că un hormon poate fi secretat direct din creier este un concept nou în domeniul endocrinologiei. Descoperirile noastre ne lasă să ne întrebăm dacă alți hormoni sunt secretați din așa-numitele ferestre ale creierului, ca răspuns la cerințele fiziologice în schimbare, cum ar fi lactația.”

Conform comunicatului de presă, ei au reușit să localizeze CCN3 în aceeași regiune a creierului la șoarecii femele care alăptează, dar nu și receptorul, deocamdată.

Cercetarea vine în sprijinul supraviețuitoarelor cancerului de sân

În absența acestui hormon, șoarecii femele care alăptau pierdeau masă osoasă, iar puii pierdeau și ei în greutate. Acest lucru a confirmat cât de vital este acest hormon, așa că l-au numit hormonul creierului matern (MBH).

Prin creșterea nivelului de CCN3 la șoarecii femele și masculi, masa osoasă și rezistența acestora s-au îmbunătățit în câteva săptămâni și în mod spectaculos. În mod remarcabil, CCN3 a dublat cantitatea de masă osoasă la șoarecii femele foarte bătrâni și la cei lipsiți de estrogen, scrie InterestingEngineering.

Dr. Thomas Ambrosi, un colaborator al proiectului, a continuat să spună că oasele foarte mineralizate nu sunt întotdeauna mai bune, deoarece pot deveni mai slabe și se pot rupe mai ușor. Cu toate acestea, „atunci când am testat aceste oase, ele s-au dovedit a fi mult mai puternice decât de obicei”.

Când a examinat celulele stem din oase, responsabile de regenerare, a constatat că, atunci când erau expuse la CCN3, acestea susțineau producția de noi celule osoase. Astfel, au ajuns la concluzia că CCN3 ar putea ajuta la vindecarea oaselor.

Ei au creat un plasture de hidrogel și l-au atașat la fractura osoasă, astfel încât să poată elibera încet CCN3 timp de două săptămâni. În mod normal, fracturile osoase la șoarecii bătrâni nu se vindecă ușor sau bine, dar plasturele CCN3 a ajutat la regenerarea osului.

„Nu am reușit niciodată să obținem acest tip de rezultat de mineralizare și vindecare cu nicio altă strategie”, a spus Ambrosi.

200 de milioane de oameni suferă de osteoporoză

Acum, cercetătorii intenționează să continue să studieze mecanismele moleculare ale CCN3 la femeile care alăptează și potențialul său de a trata afecțiunile osoase. Nu au fost găsite încă efecte secundare, după cum au declarat cercetătorii pentru IE. Cu toate acestea, odată ce identifică receptorul pentru CCN3, ei pot studia ce țesuturi și ce tip de celule ar putea fi afectate de acest hormon.

Având în vedere că peste 200 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de osteoporoză, care este clasificată ca o structură osoasă slăbită, făcându-le astfel susceptibile la fracturi, femeile, după menopauză, sunt expuse unui risc deosebit de ridicat.

O scădere a nivelului de estrogen a fost considerată a fi cauza, ceea ce este adevărat. Cu toate acestea, în timpul alăptării, cercetătorii au găsit această portiță de scăpare, deoarece acestea nu pierd masă osoasă. Deci, au găsit hormonul pe care îl pot aplica acum pentru a ajuta femeile mai târziu în viață.

Dar acest studiu vine, de asemenea, în sprijinul supraviețuitoarelor cancerului de sân, care trebuie să ia blocante hormonale, al sportivelor și al bărbaților în vârstă care, statistic, au o rată de supraviețuire mai scăzută decât femeile, după o fractură de șold.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ar putea oxitocina, numită și „hormonul fericirii”, să combată singurătatea?

Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?

„Hormonul iubirii” ghidează tinerii cintezoi în alegerea „antrenorului vocal”

Injecția cu hormoni care „vindecă” beția

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase