Home » Știință » Blocați în spațiu: NASA și Boeing tot nu știu când vor reveni pe Pământ astronauții capsulei Starliner

Blocați în spațiu: NASA și Boeing tot nu știu când vor reveni pe Pământ astronauții capsulei Starliner

Blocați în spațiu: NASA și Boeing tot nu știu când vor reveni pe Pământ astronauții capsulei Starliner
Capsula Starliner andocată la ISS. Sursa foto: NASA/Profimedia
Publicat: 15.07.2024

Prima misiune cu echipaj la bordul capsulei Starliner de la Boeing este pe orbita Pământului de mai bine de o lună, iar astronauții tot nu știu când vor reveni acasă. 

Capsula Starliner a fost lansată în data de 5 iunie a.c., la bord fiind astronauții NASA Butch Wilmore și Suni Williams. Cei doi au ajuns la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), acolo unde ar fi trebuit să rămână doar o săptămână.

Capsula a suferit mai multe scurgeri de heliu și probleme de propulsie în timpul călătoriei, iar inginerii încă încearcă să afle ce anume s-a întâmplat. Asta înseamnă că nava spațială de la Boeing tot nu este gata pentru revenirea pe Pământ.

NASA, Boeing și cei doi astronauți încă mai au încredere în Starliner

Steve Stich, manager al programului comercial de zbor de la NASA, a declarat în timpul unei conferințe cu presa din data de 10 iulie a.c. că „la sol nu este grabă” și trebuie analizate cu atenție datele înainte de a fi luată o decizie cu privire la întoarcerea echipajului Starliner.

Se pare însă că NASA, Boeing și cei doi astronauți încă mai au încredere în Starliner. În timpul unui alt eveniment media din 10 iulie, Wilmore a lăudat capabilitățile orbitale ale capsulei în timpul verificărilor operaționale. „Nava spațială a funcționat incredibil de bine”, a spus astronautul, potrivit Space.com.

Cel mai târziu, cei doi astronauți ar putea reveni pe Pământ cândva la mijlocul lunii august, a mai transmis Steve Stich. „Cel mai important factor este transferul între Crew-8 și Crew-9, de la mijlocul lui august”, a spus managerul, făcând referire la cele două misiuni SpaceX cu astronauți de la bordul ISS. „Așadar… cu câteva zile înainte de lansarea Crew-9, ar trebui să-i aducem acasă pe Butch și Suni cu Starliner”, a adăugat Stich.

„Știam că vom avea ceva de învățat cu acest test de zbor”

Zborul a fost precedat de alte două misiuni cu Starliner la bordul ISS. Prima a avut loc în decembrie 2019 și nu a reușit să ajungă la stația spațială, iar a doua a fost în mai 2022. Cea din urmă a fost andocată cu succes dar a avut unele probleme la sistemul de propulsie.

„Știam că vom avea ceva de învățat cu acest test de zbor. Am învățat multe despre cum funcționează echipamentul hardware, cum funcționează procesele noastre și cum ne putem îmbunătăți”, a declarat și Mark Nappi, vicepreședintele Boeing.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă cu Starliner? NASA și Boeing au amânat pentru a treia oară revenirea capsulei pe Pământ

Probleme pe Stația Spațială Internațională! NASA amână din nou întoarcerea capsulei Boeing Starliner

Doi astronauți NASA au ajuns la Staţia Spaţială Internaţională la bordul noii capsule Starliner de la Boeing

În sfârșit, lansare cu succes pentru Boeing și Starliner! Doi astronauți NASA, în drum spre Stația Spațială Internațională

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase