Home » Știință » Motivul pentru care meteorologii nu zboară în serile de vară

Motivul pentru care meteorologii nu zboară în serile de vară

Publicat: 15.07.2024

Chris Bianchi adoră să zboare. Ce a pățit atunci când a uitat că meteorologii nu zboară în serile de vară?

„Faptul că poți trece de la a sta într-un 737 la sol la a te deplasa prin aer cu 800 de kilometri pe oră în cinci minute este pur și simplu fascinant pentru mine. Niciodată nu încetez să fiu uimit când decolăm și sunt într-un avion. Este pur și simplu tare”, a spus el pentru Business Insider.

Dar în seara de 26 iunie, nu a zburat. În schimb, a rămas blocat peste noapte în Aeroportul LaGuardia, așteptând un avion întârziat cu orele. Și doar el a fost de vină. Fiind meteorolog, ar fi trebuit să-și aducă aminte de ce meteorologii nu zboară în serile de vară.

În timpul suplimentar petrecut în aeroport, Bianchi a făcut un TikTok despre asta.

Bianchi, „certat” de colegii meteorologi

„Am încălcat singura regulă pe care nu ar trebui să o încalci niciodată. Niciodată să nu-ți rezervi un zbor după-amiaza sau, în special, noaptea, în lunile de vară în Statele Unite”, le-a spus meteorologul de la 9News Denver urmăritorilor săi.

Curând, însoțitorii de zbor au început să comenteze spunând cum ei își rezervă întotdeauna primul zbor al dimineții. Prietenii meteorologi ai lui Bianchi au început să-i trimită mesaje, întrebându-l cum de a îndrăznit să zboare noaptea.

Este un „secret” știut printre cunoscători: după-amiezile și serile de vară sunt cele mai predispuse la întârzieri cauzate de vreme, subliniază Science Alert.

„A fost o călătorie de vacanță și nu a trebuit să lucrez a doua zi. De aceea am fost dispus să-mi asum riscul, știind foarte bine că aș putea avea ghinion, ceea ce s-a și întâmplat”, a spus Bianchi.

În cele din urmă, Bianchi nu a ajuns într-un avion spre Denver până a doua zi la ora 19:00.

Iată motivul pentru care meteorologii nu zboară în serile de vară

După-amiezile de vară sunt momentul de vârf pentru furtuni. Trei ingrediente fac o furtună: umiditate, aer instabil și un mod prin care acel aer să se pună în mișcare.

Vara, căldura soarelui ajută la punerea în mișcare a aerului dacă atmosfera este suficient de instabilă, fie din cauza diferențelor de temperatură, fie din cauza umidității din diferite straturi ale atmosferei. Aerul cald se ridică, așa că aerul cald de vară de la suprafața Pământului începe să se ridice la altitudini mai înalte și mai reci.

Vaporii de apă (completând triada ingredientelor) din aer se răcesc pe măsură ce se ridică, condensându-se în nori. În cele din urmă, apare o furtună.

„Dimineața tinde să fie mai calmă în majoritatea zonelor. Poate dura ceva până se acumulează acea energie pentru a declanșa furtuni. S-ar putea să ai un zbor mai calm dimineața”, a spus meteorologul Alyssa Glenny, de la AccuWeather.

Meteorologii nu zboară în serile de vară din cauza imprevizibilității vremii

De asemenea, nu este nevoie ca vremea rea să fie pe ruta de zbor pentru a cauza o întârziere. Ar putea fi într-un oraș în care avionul a oprit mai devreme în acea zi. O furtună din Chicago ar putea întârzia avionul care ar trebui să ajungă de la LaGuardia la Miami.

„Vremea din alte orașe îți poate perturba cu adevărat planurile de călătorie”, a spus Bianchi.

Aprilie și mai sunt luni de vreme deosebit de rea în câmpiile centrale ale SUA și în Tornado Alley, conform lui Glenny. Apoi, în vara târzie, începând din iunie, sezonul uraganelor se intensifică.

Chiar dacă avionul nu vine dintr-un oraș de coastă aflat pe traseul unui uragan, acele sisteme meteorologice se pot deplasa adânc în interiorul continentului după ce ating uscatul, cauzând tornade și furtuni în toată SUA.

Rămășițele Uraganului Beryl, de exemplu, au lovit regiunile Marilor Lacuri și New England cu ploi și vânturi puternice la doar câteva zile după ce furtuna a atins uscatul în Texas. Chiar înainte de a atinge uscatul, Beryl a dus la peste 1.000 de anulări de zboruri și la mii de întârzieri, conform Reuters.

Zborurile de dimineață te pot ajuta să eviți întârzierile în cascadă

Rezervarea zborurilor de dimineață nu te ajută doar să eviți vremea rea, îți oferă și o protecție împotriva întârzierilor care se acumulează pe parcursul zilei.

Chiar dacă cerul este senin în toată țara în după-amiaza sau seara în care zbori, avioanele care au fost întârziate mai devreme în ziua respectivă ar putea încă să fie în întârziere.

„Acest lucru va avea un efect în cascadă”, a spus Glenny.

Știind toată această știință și logistică a zborurilor, concluzia lui Bianchi este simplă: „Vara, rezervă un zbor dimineața”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum apar misterioasele „vârtejuri” de pe Lună? Cercetătorii cred că au aflat cauza!

Cele mai vechi cristale din lume conțin ceva și mai vechi

„Acoperișurile reci”, cea mai bună strategie împotriva căldurii din orașe

Un biomaterial pe bază de banane ar putea ajunge în mașini și biciclete

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase