Premieră: Vocea unui pacient cu cancer a fost restaurată printr-un transplant de laringe
Marty Kedian, un bărbat american diagnosticat cu o formă rară de cancer laringian (de gât), a beneficiat de un transplant de laringe reușit în februarie.
Laringele, sau cutia vocală, este o parte a gâtului ce conține corzile vocale. Acesta le permite oamenilor să respire, să înghită și să vorbească.
Datorită transplantului revoluționar realizat la Mayo Clinic, vocea lui Kedian începe să-și revină treptat. Bărbatul deja și-a recăpătat aproape 60% din funcția vocală.
Un transplant de laringe a reușit să-i redea vocea unui bărbat
„Intervenția chirurgicală și progresul pacientului au depășit așteptările noastre. Este o realizare enormă care lansează ceea ce credem că este viitorul transplantului laringian”, a declarat dr. David Lott, din cadrul Departamentului de Otolaringologie (ORL), Chirurgie a capului și gâtului/Audiologie la Mayo Clinic din Arizona.
Acest transplant de laringe efectuat cu succes le oferă speranță pacienților care nu pot vorbi, înghiți sau respira din cauza problemelor laringiene. Societatea Americană de Cancer preconizează că vor fi aproximativ 12.650 de noi cazuri de cancer laringian în Statele Unite în 2024.
Timp de aproape două decenii, dr. David Lott și echipa sa de la Mayo Clinic din Phoenix au cercetat transplantul de laringe. Un transplant de laringe este o intervenție chirurgicală complexă care înlocuiește cutia vocală și structurile înconjurătoare; doar câteva au fost realizate în lume, potrivit Interesting Engineering.
Cum a fost realizat transplantul?
Conform unui comunicat de presă, Kedian a primit al treilea transplant total de laringe realizat vreodată în SUA și „primul la un pacient cu cancer activ din SUA”.
Echipa chirurgicală a îndepărtat mai întâi o formă rară de cancer laringian cunoscută sub numele de condrosarcom. După ce a fost îndepărtat cancerul, a avut loc operația de transplant.
O echipă multidisciplinară a realizat intervenția chirurgicală de 21 de ore, transplantând laringele, faringele (partea superioară a gâtului), traheea superioară, esofagul superior, glandele tiroide și paratiroide (reglarea hormonilor), împreună cu vasele de sânge și nervii vitali.
Transplantul a fost efectuat ca parte a primului studiu clinic de transplant laringian din SUA. Acest transplant de laringe pavează calea pentru a face disponibilă această operație rară pentru mai mulți pacienți cu nevoie urgentă.
„Până acum, transplanturile laringiene au fost făcute individual. Acest studiu clinic ne permite să desfășurăm o adevărată investigație științifică menită să cerceteze amănunțit siguranța și eficacitatea transplantului laringian ca opțiune de încredere pentru pacienți”, a spus dr. Lott.
Un transplant de laringe poate readuce calitatea vieții cândva pierdută pentru pacienții cu cancer
Anii de luptă cu cancerul și numeroasele intervenții chirurgicale au avut un impact major asupra lui Kedian. Acesta și-a pierdut vocea și capacitatea de a înghiți normal, necesitând în cele din urmă o traheostomie (un orificiu pentru respirație în gât) pentru a respira. Aceasta i-a afectat semnificativ calitatea vieții.
„Eram în viață, dar nu trăiam cu adevărat”, și-a amintit Kedian. „Îmi place să vorbesc cu oamenii peste tot pe unde merg și pur și simplu nu puteam. Mă simțeam ciudat și nu ieșeam nicăieri”, își amintește el. Medicii l-au sfătuit pe Kedian să i se supună unei intervenții de laringectomie, care presupunea îndepărtarea completă a laringelui.
La patru luni după operație, rezultatele sunt de-a dreptul transformatoare pentru el. Acum poate vorbi din nou cu accentul său original din Boston. Conform comunicatului de presă, el poate și să înghită și să respire independent, recăpătând o calitate a vieții pe care o credea pierdută pentru totdeauna.
Medicii spun că tubul de traheostomie va fi îndepărtat odată ce va putea respira normal din nou.
„Echipa de la Mayo mi-a redat viața. Sunt atât de recunoscător. Am o profundă recunoștință pentru echipa dr. Lott și în special pentru generozitatea donatorului meu de organe și a familiei donatorului. Sper ca într-o zi să am șansa să le spun, ‘Mulțumesc’”, a spus Kedian.
Cazul a fost raportat în jurnalul medical Mayo Clinic Proceedings.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce poți face ca oamenii să te placă mai mult? Folosește-ți mușchii feței!
Cercetătorii au inventat un nou antivenin împotriva mușcăturilor văduvei negre
Efectul surprinzător al menstruației asupra performanțelor sportive
De ce folosim căștile atât de des și cât de important este să ne reconectăm la zgomotul din jur