Un nou studiu arată că narcisismul scade odată cu vârsta

12 07. 2024, 13:00

Narcisismul scade odată cu vârsta, conform unui studiu publicat de Asociația Americană de Psihologie. Totuși, diferențele dintre indivizi rămân stabile în timp: cei care sunt mai narcisici decât colegii lor în copilărie tind să rămână așa și la maturitate, a descoperit studiul.

„Aceste descoperiri au implicații importante, având în vedere că nivelurile ridicate de narcisism influențează viața oamenilor în multe feluri: atât viața persoanelor narcisice, cât și, poate chiar mai mult, viața familiilor și a prietenilor lor”, a declarat autorul principal, Ulrich Orth, doctor în psihologie la Universitatea din Berna (Elveția).

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Psychological Bulletin.

Orth și colegii săi au analizat date din 51 de studii longitudinale, toate măsurând cum s-au schimbat nivelurile de narcisism ale participanților în timp. Studiile au cuprins 37.247 de participanți (52% femei și 48% bărbați) cu vârste cuprinse între 8 și 77 de ani. Unele dintre studii au urmărit participanții timp de decenii. Majoritatea au fost realizate în SUA, Canada și Europa de Vest, cu un studiu din China și unul din Noua Zeelandă.

Cercetătorii au codificat dacă fiecare studiu a măsurat unul sau mai multe dintre cele trei tipuri diferite de narcisism: narcisism agentic, narcisism antagonist și narcisism nevrotic. Narcisismul agentic include sentimente de grandiozitate sau superioritate și o nevoie puternică de admirație; narcisismul antagonist include aroganță, sentiment de drepturi exagerate, lipsă de empatie și insensibilitate; iar narcisismul nevrotic implică dereglare emoțională și hipersensibilitate.

Narcisismul scade odată cu vârsta, dar nu dispare niciodată

În general, cercetătorii au descoperit că toate cele trei tipuri de narcisism au scăzut de la copilărie până la bătrânețe, cu o scădere mică pentru narcisismul agentic și o scădere moderată pentru narcisismul antagonist și pentru cel nevrotic.

Cu toate acestea, cercetătorii au mai descoperit că nivelul de narcisism al oamenilor în raport cu colegii lor nu s-a schimbat semnificativ în timp. Cu alte cuvinte, persoanele care erau mai narcisice decât media în copilărie au rămas mai narcisice decât media și la maturitate, notează Eurek Alert.

„Acest lucru a fost valabil chiar și pe perioade foarte lungi de timp, ceea ce sugerează că narcisismul este o trăsătură de personalitate stabilă”, a spus Orth.

Majoritatea datelor analizate în studiu proveneau din Statele Unite și Europa de Vest, așa că cercetările viitoare ar trebui să examineze narcisismul într-o gamă mai largă de țări și culturi, a spus Orth.

Cercetările viitoare ar trebui, de asemenea, să exploreze motivele pentru care narcisismul scade odată cu vârsta, potrivit lui Orth. „O teorie sugerează că rolurile sociale pe care le asumăm la maturitate, de exemplu ca partener, părinte, angajat și așa mai departe, duc la dezvoltarea unor trăsături de personalitate mai mature, inclusiv niveluri mai scăzute de narcisism”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Tavanele înalte au un efect surprinzător asupra studenților care dau examen

Ingredientul activ din Ozempic, legat de o afecțiune ce cauzează orbire

Test de cultură generală. Poți pica testul antidrog dacă ai mâncat semințe de mac?

O nouă cale de comunicare descoperită în creier! Cum ne-ar putea ajuta?