O nouă cercetare menită să identifice alimentele care conțin niveluri mai ridicate de PFAS (substanțe per și polifluoroalchilice) a constatat că persoanele care consumă mai mult orez alb, cafea, ouă și fructe de mare prezintă de obicei mai multe substanțe chimice toxice în plasmă și în laptele matern.
Studiul a verificat eșantioane de la 3 000 de mame însărcinate și este printre primele cercetări care sugerează că, de fapt, cafeaua și orezul alb ar putea fi contaminate la rate mai mari decât alte alimente. Acesta a identificat, de asemenea, o asociere între consumul de carne roșie și nivelurile de PFOS, unul dintre cei mai comuni și periculoși compuși PFAS.
Autorii au declarat că rezultatele evidențiază numeroasele moduri în care substanțele chimice pot ajunge în aprovizionarea cu alimente.
„Rezultatele indică în mod clar nevoia de gestionare a mediului și de a păstra PFAS departe de mediu și de lanțul alimentar”, a declarat Megan Romano, cercetător la Dartmouth și autor principal. „Acum ne aflăm într-o situație în care acestea sunt peste tot și vor rămâne chiar și în cazul în care facem remedieri agresive.”
PFAS reprezintă o clasă de aproximativ 16 000 de compuși utilizați la fabricarea produselor care rezistă la apă, pete și căldură. Aceștia sunt numiți „substanțe chimice veșnice” deoarece nu se descompun în mod natural și s-a constatat că se acumulează la om. Substanțele chimice sunt legate de cancer, malformații congenitale, boli hepatice, boli tiroidiene, scăderea numărului de spermatozoizi și o serie de alte probleme grave de sănătate.
Deși autoritățile de reglementare s-au concentrat pe reducerea poluării din apă, se consideră că alimentele sunt cea mai frecventă cale de expunere.
PFAS pot ajunge să contamineze alimentele prin mai multe căi. În cazul orezului, cercetătorii suspectează că acesta provine din solul contaminat sau din apa agricolă. De asemenea, ustensilele de gătit neaderente conțin adesea aceste substanțe chimice sau ar putea fi prezente în apa utilizată pentru gătit.
Cercetătorii au descoperit niveluri mai ridicate de PFAS asociate cu ouăle provenite de la găinile de curte, ceea ce, potrivit lui Romano, ar putea fi atribuit faptului că păsările sunt hrănite mai frecvent cu resturi de la masă.
Nămolul de epurare contaminat cu PFAS, care este utilizat ca o alternativă ieftină la îngrășământ, poate, de asemenea, să contamineze solul din care se hrănesc găinile și s-a constatat că a contaminat carnea de vită. Substanțele chimice ar putea fi prezente și în hrana păsărilor.
În cazul cafelei, cercetătorii suspectează că boabele, apa utilizată pentru preparare sau solul ar putea fi contaminate. Cercetările anterioare au constatat, de asemenea, că filtrele de cafea sunt tratate cu PFAS, iar paharele de hârtie sau alte ambalaje alimentare conțin, de obicei, aceste substanțe chimice.
În același timp, s-a constatat în mod regulat că fructele de mare sunt contaminate cu PFAS, deoarece poluarea apei este foarte răspândită, scrie TheGuardian.
Susținătorii sănătății publice susțin că interzicerea substanțelor chimice, cu excepția utilizărilor esențiale, este singura modalitate de a începe abordarea problemei la scară largă. Romano a declarat că cercetarea a constatat că dietele bogate în fructe, cereale integrale și fibre dietetice au fost asociate cu niveluri mai scăzute ale unor PFAS, iar consumul unei diete variate, astfel încât nici o sursă de proteine să nu reprezinte o proporție prea mare din aport, este benefic.
Femeile expuse la substanțe chimice ar putea alăpta mai puțin
Femeile însărcinate, expuse la substanțe chimice care cresc riscul de cancer
Un tip complet nou de substanțe chimice extrem de reactive a fost descoperit în atmosferă
O sursă misterioasă produce substanţe chimice interzise care distrug stratul de ozon